Арсеній Яценюк на Riga Conference: Найкраща відповідь на російську агресію – бути об’єднаними і діяти сміливо (відео)
п’ятниця, 6 листопада 2015, 17:23

У п’ятницю, 6 листопада, в рамках робочого візиту до Латвії Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк взяв участь у Десятій Ризькій конференції, присвяченій цього річ темі геоекономіки, безпекових викликів в інформаційну епоху та епоху гібридних війн, трансатлантичного співробітництва.

«Світ дуже змінився. Моя країна, і не лише моя країна – увесь вільний світ постали перед величезними викликами», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що міжнародна спільнота переживала так звану золоту еру після падіння Берлінського муру, і нагадав слова Рональда Рейгана «Пане Горбачов, знесіть цю стіну».

«Але Путін глухий. Він вирішив звести нову стіну. І вирішив провести нові кордони після Другої світової війни», - сказав Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк підкреслив, що ці процеси почалися 2008 року в Грузії: «Відверто кажучи, реакція світу на російську агресію проти Грузії мала бути більш злагоджена. Ми «переварили» цю агресію. Путін перетнув червону лінію і потім російський президент і російський режим вирішили незаконно анексувати Крим, вторгтися в Донецьк і Луганськ і почати повномасштабну наступальну операцію проти незалежної країни. Він бореться з лідерством вільного світу».

Арсеній Яценюк наголосив, що геополітичні виклики мають сильний вплив на економіку: «Після російського вторгнення ми втратили 20% української економіки, військові витрати з бюджету сягнули 5%, ми втратили 65 із 90 шахт, втратили інфраструктуру. Але найбільші втрати – втрачені людські життя».

«Нам треба усвідомити, що на цей виклик потрібно дати відповідь», - сказав він.

Події в Сирії, за словами Арсенія Яценюка, ще раз демонструють, що президент Путін «знову бореться проти ЄС»: «Росія вирішила збудувати в Сирії військову базу, вона є найбільшим союзником диктатора Башара аль Асада, і вони добре знають, що ця криза вплине на Європейський Союз, адже міграційна криза також є катастрофою для ЄС. Він знає це,і ви це знаєте».

Глава українського Уряду підкреслив, що високо цінує рішення ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії, «пов’язаних як із незаконною анексією Криму, так і з російським вторгненням в Донецьк і Луганськ».

Найкращий рецепт і і найкраща відповідь на агресію – «бути об’єднаними, діяти сміливо і завжди бути на першій лінії, не позаду»: «Російська агресія проти України – це не лише війна проти України. Він розв’язав війну проти європейських цінностей та цінностей вільного світу».

«Це вторгнення і увесь цей клептократичний тоталітарний режим має величезні й жахливі впливи на глобальну економіку. Наша безпека і наше благополуччя під загрозою», - наголосив він.

«Тож не дозволимо нікому порушувати Статут ООН, наражати на ризик наші нації. Давайте залишатися об’єднаними і боротися за наші права і свободи, і за наші сильні й потужні економіки», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua