Арсеній Яценюк на Riga Conference: Україна стане невід’ємною частиною єдиної енергетичної політики ЄС
п’ятниця, 6 листопада 2015, 19:14

«Для ЄС дуже важливо мати єдину енергетичну політику. І Україна стане невід’ємною частиною цієї єдиної енергетичної політики», - наголосив у Латвії Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у п’ятницю, 6 листопада, під час Десятої Ризької конференції, присвяченій цьогоріч темі геоекономіки.

«Видається, що ЄС втратив багато часу в формуванні реальної єдиної енергетичної політики. Ви втратили мільярди. Росія, як завжди, грає в ігри. Російський «Газпром» встановлює ціни для різних країн за різними формулами», - підкреслив Глава Уряду.

«Якщо у вас є єдина потужна енергетична політика, ви ніколи нікому не дозволити грати з вами в такі ігри», - звернувся Арсеній Яценюк до партнерів з ЄС.

Він зазначив, що рішення надати вільний доступ для зрідженого природнього газу зі США для ЄС «також створить додаткову конкурентність на ринку і, звичайно, позитивно вплине на ціни».

Арсеній Яценюк також підкреслив, що Північний потік-2 – це проект, який має на меті обійти Україну, позбавити Україну 2 млрд доларів прибутку, Словаччину – 0.8 млрд доларів, Польщу – 0.3 млрд доларів прибутків, «а також створити «газовий кран» у Європі, який буде контролюватися «Газпромом» і деякими західним країнами для контролю над цінами в ЄС».

«Цей проект не має нічого спільного ні з енергетичною незалежністю Європейського Союзу, ні з енергополітикою ЄС. Північний потік-2 – це антиєвропейський та антиукраїнський проект», - наголосив він.

Глава українського Уряду зазначив, що в Україні найбільша газотранспортна система в Європі з найбільшим обсягом підземних сховищ. Крім того, українська ГТС – «це найшвидший і найдешевший шлях».

Арсеній Яценюк нагадав, що український Парламент ухвалив окремий закон, який дозволяє лише компаніям з ЄС та США придбати до 49% операційної системи української ГТС: «М готові спільно оперувати і модернізувати українську ГТС. Давайте робити це разом».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua