Арсеній Яценюк на YES: Захід має пройти тест на власні цінності (відео)
п’ятниця, 16 вересня 2016, 19:27

"Зараз виникає питання, чи Захід готовий пройти тест на власні цінності. Ми переконані, що весь вільний світ пройде цей тест. І буде опиратися на цінності, а не ціни, конвертовані в російські рублі", - наголосив лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк у п’ятницю, 16 вересня під час Тринадцятої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) "Світ, Європа, Україна – шторми змін".

Він зазначив, що  назва дискусії в рамках YES - "Україна – тест для Заходу": "Думаю, що Україна свій тест пройшла – через революцію, через боротьбу за нашу свободу, через неймовірно складні реформи, які дуже непопулярні в суспільстві і які дуже важко пояснювати, але іншого шляху немає, і через своє самовизначення. Ми чітко заявили, що ідемо до Європейського Союзу".

"Не Україна є тестом для Заходу, а базові принципи", - підкреслив він.

Перший принцип, зазначив лідер "Народного фронту" – це демократія: "Ми в Україні довели, що ми демократична держава: декількома виборами – прозорими й чесними, зміною влади, свободою слова, реальною демократією, яка є в країні".

"Другий принцип – це принцип свободи. Ми боремось за свою свободу, в тому числі проти російської агресії", - додав він.

Третій принцип – це верховенство права: "Нам в Україні треба дуже багато що зробити, і останні конституційні зміни, які передбачають всеохоплюючу реформу українського суддівства, - це серйозний крок вперед".

"Але зараз у світі з'явився четвертий принцип – принцип безпеки. І цей принцип дуже важливий, в першу чергу для Європейського Союзу і для України, і для Заходу в цілому", - підкреслив він.

"Тому зараз виникає питання, чи Захід готовий пройти тест на власні цінності", - наголосив Арсеній Яценюк.

Він нагадав слова федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель: “Wir schaffen das” ("Ми зробимо це"): "Я вважаю її одним з найпотужніших глобальних лідерів, яка не зрадила принципам об'єднаної Європи, яка вийшла на весь світ і сказала: “Wir schaffen das” – “Ми це переборемо, ми вільний світ, люди тікають від війни, ми повинні їм допомогти. Вона не турбувалася про власний політичний рейтинг, тому що вона вірить в цінності".

"Зараз для Європейського Союзу надзвичайно важливе питання – продемонструвати єдність і дуже чітку політичну волю", - наголосив Арсеній Яценюк, зазначивши, що в останньому зверненні до Європейського парламенту Президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера "вперше за декілька років відкриті доволі чіткі пріоритети Європейського Союзу".

"Нам в Україні кожен день треба боротися за думку кожного українця, що Європа – це правильний напрямок, що Європа є об'єднана і бореться за цінності. Що Україна, якщо вона не є сьогодні юридичною частиною Європейського Союзу, фактично є частиною європейської сім'ї. І що Європа пройде цей тест, і весь Захід та весь вільний світ", - підкреслив лідер "Народного фронту".

Арсеній Яценюк наголосив, що сповідування принципу ігнорування колись призвело до Другої світової війни: "З такими державами, як Росія, треба говорити дуже чіткою мовою – жорсткою дипломатією і сильним оборонним сектором. З такими державами треба говорити об'єднаним голосом - голосом всіх столиць країн-членів Європейського Союзу, голосом з Вашингтона та всіх країн-членів НАТО, якому загрожує в тому числі Російська Федерація. Вона загрожує не тільки нам – вона загрожує вільному світу".

"У нас просто немає іншого виходу. Ми як країна, яка представляє вільний світ,  - адже ми довели, що є вільною нацією, - переконані в тому, що весь вільний світ пройде цей тест. І буде опиратися на цінності, а не ціни, конвертовані в російські рублі. Що ми будемо сповідувати основи, на чому стоїть цей світ. А світ стоїть на свободах, правах і людській гідності. І український народ це довів", - підкреслив лідер "Народного фронту".

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua