Арсеній Яценюк: Наше завдання – завойовувати споживача з ЄС і стимулювати внутрішній ринок (відео)
четвер, 10 грудня 2015, 13:18

Уперше за останніх декілька років українська економіка перестала падати: «Минулий квартал став кварталом невеликого, але зростання – 0,7%», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Ради з просування експорту в четвер, 10 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що з 1 січня набуде чинності Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, Уряд Сполучених Штатів прийняв рішення про відновлення системи преференцій для понад 3,5 тисячі українських товарних позицій.

Він наголосив, що Угода про зону вільної торгівлі – «це як можливість, так і виклик»: «Це можливість для нас продавати більше товарів, але це і можливість для наших союзників і партнерів заходити на український ринок і так само пропонувати свої товари, які мають доволі високу якість і які будуть конкурувати по ціні. Тому наше з вами завдання – так само заходити на їхні ринки, так само пропонувати свій товар і так само завойовувати їхнього споживача, як це робиться у всіх країнах світу».

Водночас, підкреслив Арсеній Яценюк, надважливим є стимулювання внутрішнього ринку, в тому числі через великі замовлення державних компаній.

Зокрема, підкреслив він, тільки для «Укрзалізниці» в проекті фінансового плану на наступний рік Уряд передбачає фінансування на капітальні видатки - оновлення рухомого парку, колії, будівництво інфраструктури - 15 мільярдів гривень.

«Тому стимулювання внутрішнього ринку і заміна в тому числі тих потоків, які йшли на Росію, на внутрішній ринок, є можливим», - додав він.

«Бюджет також буде виконувати свою функцію. Тому що внутрішнє споживання полягає і в збільшення соціальних стандартів і купівельної спроможності громадянина», - підкреслив він. Арсеній Яценюк нагадав, що в поточному році Уряду вдалося збільшити соціальні стандарти на 13 і 19%, проте рівень інфляції був на порядок вищий.

«На наступний рік, я думаю, ми збалансуємо рівень росту цін і рівень росту соціальних стандартів. Це, з одного боку, дасть можливість громадянам країни компенсувати втрати через зростання цін, з іншого - збільшити наповненість внутрішнього ринку і збільшити внутрішнє споживання», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що прийнято «спільне рішення щодо подання єдиної узгодженої податкової реформи». Глава Уряду зазначив, що текст Податкового кодексу напрацьовувався Міністерством фінансів при допомозі Price Water House.

Він нагадав, що було прийнято рішення знизити податкові ставки з 1 січня 2016 року, «а саме тіло закону ввести в дію з другого кварталу наступного року». Це, за словами Глави Уряду дасть змогу підприємцям детально ознайомитися із законом: «І в нас ще буде три місяці, щоб, можливо, врегулювати неоднозначності в тексті Податкового кодексу».

Арсеній Яценюк нагадав, що вже довго тривають дискусії з приводу переходу всіх на загальну систему оподаткування і ліквідації так званого спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість для аграрних підприємств: «Усі повинні знаходитись в однакових умовах. Тобто всі переходять на стовідсоткову сплату ПДВ, і тоді всі отримають відшкодування ПДВ по своїм експортним позиціям».

«Ми усвідомлюємо, що це складний крок для аграрного сектору. І прямі дотації з державного бюджету буде зараз складно знайти. Тому ми зараз проводимо переговори і будемо пропонувати парламенту наступне рішення:  75% податку на додану вартість сплачується аграрними компаніями до Державного бюджету, а 25% залишаються повністю в розпорядженні аграрних компаній на розвиток власного бізнесу і підтримку аграрного сектора», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua