Арсеній Яценюк: Неголосування за законопроект щодо конфіскації 1,5 мільярда доларів Януковича – це покривання злочинів колишнього режиму
середа, 16 березня 2016, 14:23

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту невідкладно повернутися до голосування за законопроект щодо конфіскації 1,5 мільярда доларів колишнього режиму. Неголосування за цей закон – «це покривання злочинів колишнього режиму», - підкреслив він на засіданні Уряду в середу, 16 березня.

Арсеній Яценюк нагадав, що вчора Парламент України не проголосував за закон, який дає можливість українській правоохоронній системі провести конфіскацію 1 мільярда 520 мільйонів доларів США колишнього режиму. Ці кошти, підкреслив він, заарештовані урядовим органом – Державною службою фінансового моніторингу України - ще 2014 року. Власниками цих коштів є 42 компанії-нерезиденти, зареєстровані на Кіпрі, Сейшелах, Панамі, у Великобританії, Белізі: «Власники цих компаній напряму пов’язані з Віктором Януковичем та його найближчим оточенням».

Глава Уряду продемонстрував матеріали, в яких описано схеми, за якими виводились кошти, і зазначено, що «оточення Віктора Януковича і сам він безпосередньо є прямими або опосередкованими власниками цих компаній-нерезидентів, і за якими було розпочато розслідування».

Відповідно до закону України про Державний бюджет, підкреслив Арсеній Яценюк, частина з цих коштів має бути відправлена на Міністерство оборони для виконання державного оборонного замовлення, інша частина - на соціально-економічний розвиток держави.

Він звернувся до всіх політичних партій демократичної коаліції: «Чому вчора не був підтриманий закон? Хто стоїть з демократичних партій за тим, щоби захистити оточення Януковича і не дати можливості конфіскувати вкладені у народу України кошти?».

«Треба подивитися вчора результати голосування і дати відповідь на це питання», - наголосив Глава Уряду.

«Це була і є ключова вимога Майдану і українського народу – відновлення справедливості. Це 1,5 мільярда доларів, що за сумою може зрівнюватися з обсягом допомоги від Уряду Сполучених Штатів Америки. Так хто ж нам буде допомагати, якщо кошти, які ми арештували, протягом року не конфісковані і не завершено розслідування?», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Це вже не політика, це - покривання злочинів колишнього режиму», - наголосив він.

Прем’єр-міністр України звернувся до членів Парламенту з тим, щоби невідкладно повернутися до голосування за відповідний закон, «дати процесуальну можливість українській правоохоронній системі провести процедуру конфіскації і стягнути в дохід української держави вкрадені в українського народу гроші».

Глава Уряду передав відповідні матеріали Міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову та звернувся до Міністра МВС «зв'язатися з західними партнерами з тим, щоби правоохоронні органи іноземних держав допомогли в розкритті остаточних власників цих компаній, не дали можливості зараз переписати власників компаній за кордоном»: «Як я розумію, про це зараз йде розмова. Очікують або на зміну Уряду, або на зміну політики і позиції. А потім скажуть, що не вийшло конфіскувати (ці кошти)».

«Треба невідкладно прийняти закон і щоби органи прокуратури завершили розслідування та відповідно до закону конфіскували ці кошти. Щоб наші західні партнери допомогли українській правоохоронній системі і українському народу в питанні як конфіскації коштів, так і неможливості переведення права власності на ці 42 компанії-нерезидента на когось іншого, хто потім через судову систему України  «відіб'є» ці гроші і поділить - тільки не в Державному бюджеті, а між іншими корумпованими чиновниками», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua