Арсеній Яценюк: Незалежне управління держкомпаніями – єдиний шлях до подолання політичної корупції (відео)
середа, 2 грудня 2015, 14:36

Прибрати політичну корупцію можна тільки одним шляхом – запровадження в державних компаніях незалежного управління на кшталт того, яке запроваджується в «Укрзалізниці» і НАК «Нафтогаз України», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 2 грудня.

На засіданні Уряду Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський представив реформу «Укрзалізниці». Арсеній Яценюк назвав цю реформу «першим кроком по реальній корпоратизації однієї з найбільших державних монополій».

Арсеній Яценюк наголосив, що в новій структурі Кабінету Міністрів України він запропонує членам Уряду вивести всі державні компанії з-під управління Міністерств і Міністрів: «Ні Президент, ні Прем'єр-міністр, ні Міністри, ні члени парламенту не повинні управляти державними компаніями. Вони не повинні мати жодного відношення до державної власності. Тому що це і є політична корупція».

Прибрати цю політичну корупцію, підкреслив він, можна тільки одним шляхом – «запровадження незалежного управління на кшталт того, яке запроваджується в «Укрзалізниці» і НАК «Нафтогаз України»: «А політичні фігури повинні займатися політикою держави. Міністерства повинні займатися виключно політикою у відповідній галузі, а регуляторні органи - приймати відповідні регуляції. А Бізнес, який є державною власністю, повинен жити і працювати за найвищими корпоративними стандартами OECD (Організації економічного співробітництва та розвитку. – Ред.). Щоб нічиї політичні лапи туди не лізли».

«Тоді ми закриємо раз і назавжди в тому числі й торги в парламенті з цього приводу, адже відразу інтерес до посад Міністрів зменшиться», - додав Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що виведені з-під управління Міністерств компанії повинні сформувати сім державних холдингів, «які будуть управлятися незалежними директорами через призначення на відкритому конкурсі за участю міжнародних партнерів».

«Це одна з ключових реформ в системі управління державною власністю. Фактично взірцевою реформою в питанні корпоратизації є «Укрзалізниця». Взірцевою реформою в питанні управління об'єктами державної власності є новий статут НАК «Нафтогаз України» і реформа управління енергетичним сектором країни», - сказав Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua