Арсеній Яценюк: Новий порядок надання соціальної норми у споживанні газу дозволить громадянам економити дешевий газ (відео)
неділя, 1 листопада 2015, 18:16

Уряд змінив систему надання соціальної норми у споживанні газу. Тепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 кубічних метрі на весь опалювальний сезон. Це дозволить громадянам економити газ у тепліші місяці і використовувати його за найдешевшою ціною в холодні. Про це повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «народного фронту» Арсеній Яценюк у «10 хвилинах» у неділю, 1 листопада.

Арсеній Яценюк повідомив, що в українських газових сховищах зараз накопичено 17 мільярдів кубічних метрів газу, що «дещо більше, ніж навіть в минулому році».

«Для того, щоби купити 17 мільярдів газу, ми отримали кредити і на ці кредити купили газ вдвічі дешевше, ніж купували раніше за сумнозвісним газовим контрактом. Раніше ми платили майже 500 доларів, зараз ми сплачуємо 250 доларів», - підкреслив він.

Для того щоб успішно завершити опалювальний сезон, за словами Глави Уряду, необхідно ще додатково по імпорту закупити майже 5 мільярдів кубічних метрів газу: «Для цього ми також отримали додаткові кредити, щоби пройти зиму з необхідною кількістю газу і з теплом в кожній домівці».

Арсеній Яценюк наголосив на важливості того, щоб кожен економно використовував енергетичні ресурси країни. Він нагадав, що Урядом було прийнято рішення щодо запровадження так званої соціальної норми: «Кожна сім'я, яка використовує природний газ для опалення власної оселі, отримує соціальну норму 200 кубічних метрів газу на місяць за ціною, яка вдвічі менша ніж ринкова ціна газу - 3600 гривень, а не 7188».

«Ми провели аналіз обсягів споживання природного газу в будинках, які в середньому опалюють 76 квадратних метрів площі. Це складає протягом опалювального сезону 1218 кубічних метрів газу», - зазначив Глава Уряду.

Він підкреслив, що за результатами цього аналізу Уряд прийняв рішення змінити систему надання соціальної норми: «Раніше ви отримували 200 кубічних метрів газу на місяць. І якщо, наприклад, ви зекономили і спожили в жовтні не 200, а 100 кубічних метрів, то зекономлених 100 кубічних метрів газу у вас просто згорало, і ви не мали можливості їх перенести на листопад чи інший місяць. Зараз Кабінет Міністрів прийняв наступне рішення - ми виділяємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а на кожну домівку виділяємо 1200 кубічних метрів газу на весь опалювальний сезон, тобто на шість місяців».

«Це дає можливість в теплі місяці, коли споживання газу буде менше, зекономити необхідний обсяг газу, і в той місяць, коли температура буде нижча, використати за найдешевшою ціною зекономлений обсяг газу в попередньому місяці протягом опалювального сезону», - пояснив Глава Уряду.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua