Арсеній Яценюк – Парламенту: Неголосування за пакет законів щодо реструктуризації боргів означає фактичне оголошення дефолту (відео)
четвер, 17 вересня 2015, 11:43

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Верховної Ради, аби пакет законодавства щодо реструктуризації і списання боргів був розглянутий  у найбільш відкритій процедурі і донесений до кожного члена Парламент»: «Звертаємось до Парламенту з тим, щоби процедура розгляду цього питання не була прихована, як по попередніх різного роду угодах, які підписувалися попередніми урядами, а щоби народ України конкретно знав відповіді на всі питання по угоді про реструктуризацію», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у четвер, 17 вересня, в Парламенті.

Арсеній Яценюк назвав нинішнє засідання Верховної Ради «дуже важливим днем для нашої країни»: «Парламент України буде розглядати питання щодо реструктуризації і списання боргів, які не цей Уряд і не цей Парламент створювали, але саме на нашу долю випала відповідальність за те, щоби стабілізувати фінансову ситуацію в країні, підвищити соціальні стандарти, повернути Україну на шлях зростання і списати борги, які плодилися попередніми урядами».

Глава Уряду нагадав, що після проведення тривалих переговорів протягом практично півроку Уряду вдалося отримати згоду кредиторів на 20%-ве списання боргів України перед приватними кредиторами: «Мова йде про списання вже сьогодні 3,6 мільярда доларів США, а також про додаткову економію і фактичне списання процентів, які ми повинні були би заплатити до 2040 року, в розмірі 5,9 мільярда доларів США».

Окремо прийнято рішення щодо відтермінування виплати тіла боргу загальним обсягом 11 мільярдів доларів США, ще на чотири роки: «Тобто, в найближчі чотири роки Україна не буде виплачувати тіло кредиту».

«Ця угода схвалена всім світовим співтовариством. Ця угода напряму підтримується нашим основним кредитором і інвестором - Міжнародним валютним фондом. Вона підтримується всіма Урядами країн Великої сімки. Ця угода не підтримується тільки однією країною - Російською Федерацією», - наголосив він.

Саме тому, підкреслив Глава Уряду, РФ як єдиний з кредиторів відмовилась брати участь в комітеті кредиторів і не прийняла ті умови, які прийняли інші кредитори: «Росія вимагає сплати всього боргу».
«З цієї трибуни  я вкотре хочу заявити, що кращих умов для Росії не буде», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він звернувся до парламентарів: «Мова йде про майбутнє країни. Мова йде про одну з найсерйозніших фінансових угод за всю історію країни. Голосування за цей пакет – це означає голосування за економічне зростання країни, за притік іноземних інвестицій, створення нових робочих місць і збільшення заробітних плат, пенсій і соціальних стандартів», - сказав Глава Уряду, нагадавши, що після голосування щодо реструктуризації і списання боргів на порядку денному Парламенту є рішення щодо підняття пенсій в середньому на 13% і підняття заробітних плат, наприклад, для висококваліфікованих працівників, вчителів і лікарів, - на 19%.

Голосування за реструктуризацію і за списання боргів дає країні додатковий фінансовий ресурс, дає країні можливість далі проводити економічні реформи, - наголосив він.

«Неголосування за цей пакет означає фактичне оголошення дефолту. Неголосування за цей пакет означає те, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних пільг, стандартів, пенсій і заробітних плат», - підкреслив Глава Уряду.

«Цей Уряд при підтримці Верховної Ради України, на яку я сподіваюся, спише борги і дасть можливість для української економіки рости, а українцям - отримувати гідну заробітну платню і мати можливість далі створювати економічні підвалини для росту країни. Переконаний, що сьогодні ми приймемо правильне державне рішення», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua