Арсеній Яценюк – Парламенту: Зниження ренти для «Укргазвидобування» означатиме ліквідацію соціальної норми і фактичне підвищення тарифів (відео)
вівторок, 10 листопада 2015, 17:57

Ставка ренти має бути знижена лише для тих, хто реально видобуватиме газ, а не тих, хто вкрав ліцензії, підписував договори про спільну діяльність і незаконно отримував родовища, - заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк  в Парламенті у вівторок, 10 листопада, під час розгляду депутатського законопроекту щодо зниження ренти на видобуток газу №2835 .

Арсеній Яценюк нагадав, що Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект, який передбачав зменшення ренти при видобутку природного газу «для тих компаній, які не вкрали ліцензії, які не підписували договори про спільну діяльність, які не отримували незаконно ті чи інші родовища, а тих, які вкладають, інвестують і збільшують обсяги видобутку природного газу».

Урядовий законопроект, підкреслив Глава Уряду, опрацьовувався зі всіма світовими експертами, які безпосередньо задіяні в залученні інвестицій в українську газову галузь.

Водночас він наголосив, в альтернативному депутатському законопроекті «за дивним збігом обставин з'явилася норма, яка повертає пільгове оподаткування для 12 газових олігархів, які мають спільну діяльність»: «Після того, коли Уряд України зробив публічну заяву з цього питання, деякі почали задкувати».

Глава Уряду наголосив, що запропонована деякими депутатами норма щодо зниження ренти для «Укргазвидобування» в разі ухвалення може призвести до ліквідації соціальної норми у вартості газу: « Саме через те, що «Укргазвидобування» має газ власного видобутку і ціна «Укргазвидобування» не є сьогодні ринковою, ми знайшли можливість дати 1200 кубічних метрів газу на опалювальний сезон для кожного домогосподарства за ціною, яка вдвічі нижча за ринкову - не 7200, а 3600 гривень. Зменшити ренту для «Укргазвидобування» означає, що ми повинні ліквідувати соціальну норму і підняти ціну газу з 3600 до 7200 гривень. Я виступаю проти цього».

Щодо інструменту субсидій, Арсеній Яценюк наголосив, що сьогодні кожен четвертий громадянин України отримує субсидії від Уряду. Уже прийшли перші платіжні доручення: «Середня сума субсидії для тих, кому це потрібно, а не для тих, які газом свої басейни опалюють, - становить від 600 до 1,5 тисячі гривень на кожне домогосподарство».

Арсеній Яценюк також звернувся до тих народних депутатів, які «розповідають про те, що НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування» – банкрути»: «Вони не банкрути, але ви їх доводили до банкрутства ціною на газ в 500 доларів, яку підписали ви. 10 мільярдами доларів, які ми заплатили Росії через вашу безвідповідальність і  брехню».

Глава Уряду звернувся до Парламенту зменшити ставки ренти для тих, хто будуть реально видобувати газ: «А ті, хто вкрали родовища, хто хоче далі формувати газових олігархів і позбавити народ України соціальної норми та фактично підвищити тарифи, - не повинні отримати підтримки в цьому залі».

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua