Арсеній Яценюк під час дискусії КБФ: Україні, Молдові та Грузії потрібна дорожня карта для входження до ЄС і НАТО (відео)
п’ятниця, 20 листопада 2020, 12:52

«Нам потрібний план дій і дорожня карта. Це буде непроста дорога, але нам треба досягнути цілі - створити «пояс демократій», «пояс свободи» в Європі, розширити Європу і зробити Україну, Молдову та Грузію членами ЄС», - підкреслив голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час чергової онлайн дискусії КБФ «Як захистити євроатлантичний курс країн нашого регіону?»

Арсеній Яценюк наголосив, що для Заходу «критично важливо, аби Молдова, Україна та Грузія були частиною Європейського Союзу та НАТО».

Він нагадав, що кілька місяців тому в своїй статті для Financial Times звернувся до ЄС та США створити місію високого рівня з метою розширення Європи: «Головний фокус цієї місії має бути на Україні, Молдові та Грузії - чи можуть Україна, Молдова та Грузія стати членами Європейського Союзу і НАТО. І відповідь повинна бути, без сумніву, позитивна».

Голова КБФ також наголосив на важливості підтримки Білорусі: «Путін намагається її контролювати, і народ Білорусі бореться. ЄС та США мають підтримати боротьбу за свободу в Білорусі».

Арсеній Яценюк звернувся до заступника Голови парламенту Молдови Міхая Попшоя, який був учасником дискусії, і привітав народ Молдови із переконливою перемогою Маї Санду на президентських виборах: «Це не просто перемога Маї Санду на цих дуже складних виборах. Насправді ці вибори виграли народ Молдови, народи ЄС та увесь вільний світ. Хто програв? Ми знаємо це ім’я, і це не пан Додон. Це - Путін. Адже особисто він підтримував проросійського президента на території незалежної Молдови».

Новообраний президент та народ Молдови, сказав голова КБФ, постануть перед низкою викликів: «Наші країни мають багато спільного. Російські війська базуються на території незалежної Молдови у Придністров’ї. Російські війська базуються в Криму, Донецьку та Луганську. Росія намагається підірвати територіальну цілісність та демократію в наших країнах. Перед нами також величезні виклики, пов’язані з пандемією, економікою та високим рівнем міграції. І нам потрібно з цим справлятися».

«Сподіваюся, нинішня влада України, МЗС та парламент повністю розуміють необхідність тісного діалогу з Молдовою, її президентом та майбутнім урядом. Ми маємо стояти плече до плеча. Адже ми боремося за наші країни, наші народи. І боремося з одним із найсильніших ворогів - Путіним. Повірте, Путін ніколи не облишить свій план - контролювати Молдову, Україну і Грузію. Його головна мета - відновити Радянський Союз. І в цьому він зосереджений на Молдові, Україні та Грузії», - сказав він.

Арсеній Яценюк висловив вдячність новообраному президенту Молдови за чітку позицію - засудження незаконної анексії Криму та російської агресії проти України.

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua