Арсеній Яценюк під час звіту Уряду в Раді: Уряд прийме будь-яке рішення Парламенту. Але прошу Парламент, Президента і відповідальний політичний клас рухатися далі шляхом реформ
вівторок, 16 лютого 2016, 18:13

«Ми приймемо будь-яке рішення цього Парламенту. Незалежно від цього рішення, прошу Парламент, Президента і відповідальний політичний клас рухатися далі шляхом реформ. Це єдино правильний рецепт для нашої країни і для нашого майбутнього», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у вівторок, 16 лютого, у Парламенті під час звіту Уряду про роботу за рік.

Глава Уряду звернувся до членів Парламенту: «Цей Уряд зробив максимум, що міг зробити. Ми робили це в дуже складній економічній, політичній і соціальній обстановці. Багато що нам вдалося завдяки спільній співпраці з Парламентом. Ми чудово усвідомлюємо, що є незадоволення Урядом, незадоволення Парламентом, незадоволення всіма інститутами української влади. Але я закликаю: незалежно від вашого рішення ми не маємо права зупинятися».

Глава Уряду оголосив першочергові завдання, які необхідно виконати у 2016 році.

«Найбільший виклик для країни – це боротьба з бідністю і створення робочих місць. Для цього країні необхідно залучати інвестиції», - наголосив Арсеній Яценюк.

Для цього, підкреслив він, необхідно провести чесну і прозору приватизацію: «Закликаю членів Парламенту скоротити перелік об'єктів приватизації, які не підлягають продажу, залишити виключно стратегічні об'єкти, виставити на публічні торги і дати можливість створювати робочі місця і залучати сюди інвестиції».

Також необхідно відкривати нові ринки для української продукції: «Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом – це суттєвий прогрес. Але цей прогрес треба опановувати».

Так само необхідно, зокрема, остаточно підписати вже парафовану угоду про зону вільної торгівлі з Канадою та угоду про ЗВТ Туреччиною. Він нагадав, що під час учорашніх переговорів з Прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу було домовлено про поновлення переговорів, які були зупинені в 2013 році.

Серед завдань Уряду - масштабна реформа ДФС. Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту підтримати позицію Уряду щодо залучення міжнародних компаній-радників до управління чотирма митницями, «які б запровадили нові стандарти управління митницями»: «Це означає, що на таких митницях запроваджується програма твінінгу, новий інформаційний продукт і нова ІТ-система. І запроваджується нове відношення до підприємця – при допомозі західних фірм, які знають, які стандарти повинні бути, і які допоможуть в якості експерименту на цих чотирьох митницях навести лад».

Глава Уряду наголосив на необхідності ліквідації податкової міліції і створення служби фінансових розслідувань європейського зразка: «демілітаризованої, без погонів, без того, щоби вони займалися рейдерством, а з тим, щоби вони притягали до відповідальності реальних порушників податкового законодавства, крадуть з бюджету».

У цьому році необхідно продовжувати шлях «дерегуляції, зменшення дозволів, зменшення впливу Уряду на бізнес».

Для соціально-економічної стабілізації, наголосив він, потрібне продовження співпраці з МВФ: «Хто би не був Прем'єром і який би Уряд не був, іншого варіанту, ніж продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями і в першу чергу з Міжнародним валютним фондом, не існує. Якщо в когось є інший рецепт, вийдіть і покажіть, де взяти мільярди доларів на те, щоби збалансувати платіжний баланс держави, стабілізувати банківський, економічний сектор країни».

«Уся українська влада відповідно до програми дій Уряду, яка схвалена парламентською коаліцією, зобов’язана далі проводити реформу енергетичних тарифів. Наступний етап зміни енергетичних тарифів і фактичного їх підвищення – 1 квітня», - наголосив він.

«Це відповідальність всього політичного класу. Той, хто потребує субсидій, той її отримує, але тарифи повинні бути ринкові», - підкреслив Глава Уряду.

У поточному році має відбутися і повна деполітизація державних банків: «Уряд докапіталізував їх на 15 мільярдів гривень. Але щоб банківський сектор був стабільний, треба продовжувати програму з нашими західними партнерами, МВФ і Світовим банком».

Для розвитку бізнесу необхідно надавати дешеві і довгі кредити для української економіки: «Це можливо тоді, коли ми виконаємо ціновий показник інфляції – 12%. Чим нижча інфляція, тим нижчі ставки в реальному секторі економіки. Це можливо тільки тоді, коли ми залишаємося на шляху реформ, який ми пройшли останніх 24 місяці».

Цього року, підкреслив Арсеній Яценюк, топ-50 державних компаній отримають нових керівників, «політично незаангажованих, незалежних, з відповідними фаховими кваліфікаціями».

«Наше завдання – це продовження політики «держава для людей». Сервіси від держави - Національна поліція, дерегуляція, передача функцій по реєстрації на місця, спрощення бізнесу, спрощення порядку реєстрації», - підкреслив він.

Завдання влади – це «реальна, а не на словах боротьба з корупцією»: «Ми забезпечили фінансування всіх антикорупційних органів, починаючи з Національного антикорупційного бюро, закінчуючи Національним агентством запобігання корупції. Сьогодні Парламент прийняв рішення про відновлення електронного декларування для чиновників. У рамках боротьби з корупцією Уряд робить свою роботу - наведення ладу в державних компаніях, прозорість, деполітизація, відсутність політичного втручання».

«Правоохоронна система, прокуратура і антикорупційна прокуратура робить свою роботу – це притягнення до кримінальної відповідальності. Але це можливо зробити тільки тоді, коли в країні чесна і незалежна судова система», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Парламентом зроблений перший крок – у першому читанні ухвалені зміни до Конституції щодо судової системи. Він звернувся до членів Парламенту, «щоб такі зміни були не косметичні». До другого читання, наголосив Глава Уряду, необхідно ухвалити новий закон про статус суддів і судоустрій, за яким судді не пере призначалися б, а переатествовувалися: «Той, який вчинив злочин або виніс неправосудне рішення, повинен залишити суддівську мантію, бажано в наручниках. А той, який чесно служить, продовжує служити і виносити рішення іменем України. А на посади тих, які звільнені, - нові українські судді».

Глава Уряду звернувся до Парламенту: «Ми зробили фундамент нової країни. Давайте збудуємо разом нову українську хату, нову європейську Україну, на яку заслуговує цей народ».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua