Арсеній Яценюк: Показник надходжень до бюджету за ЄСВ свідчить, що почався процес детінізації (відео)
вівторок, 16 лютого 2016, 18:01

Уряд разом із Парламентом вдвічі зменшив єдиний соціальний внесок. Проте показник надходжень до бюджету за ЄСВ становить не 50%, а 86%: «Тобто пішов процес детінізації і того, що людям почали платити чесні заробітні платні», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у вівторок, 16 лютого, у Парламенті під час звіту Уряду про роботу за рік.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд провів із Парламентом «складні переговори щодо необхідності податкової реформи»: «Але дуже добре, коли ми вміємо знаходити компроміси».

Глава Уряду підкреслив, що завдяки ухваленій податковій реформі кількість податків була скорочена вдвічі: «Було 22 різні ставки податків – сьогодні їх залишилося 11. Частина з цих податків була скасована, частина - злиті в один».

Однією з ключових податкових змін Арсеній Яценюк назвав двократне зменшення єдиного соціального внеску: «Це те, про що говорилося протягом 20 років, але так ніхто і не спробував це реально вирішити».

«Ми розуміли всі ризики, пов’язані з прийняттям рішення про двократне зменшення податку на заробітну платню. Перший і основний стосується пенсійного фонду. У зв’язку з тим, що дефіцит пенсійного фонду доволі високий, мова йде про те, що Уряду необхідно знайти 100 мільярдів гривень на фінансування дефіциту пенсійного фонду. Проте Уряд разом з Парламентом вдвічі зменшив єдиний соціальний внесок - це реальний крок, з одного боку - до детінізації заробітних плат, а з іншого - до підвищення заробітних плат і соціальних стандартів», - підкреслив він.

«Якщо рахувати арифметично, то ми повинні були би очікувати, що у нас буде падіння доходів удвічі, адже ми вдвічі скоротили ЄСВ», - зазначив Арсеній Яценюк. Проте за останніми даними показник надходжень до бюджету за ЄСВ в порівнянні з минулим роком становить 86%: «Тобто пішов процес детінізації і процес того, що людям почали платити чесні заробітні платні, а не зарплати в конвертах».

У рамках дерегуляції, нагадав він, було вдвічі скорочено кількість контролюючих і перевіряючи органів, «проте низка контролюючих органів ще й зараз залишаються на папері, тому що система має серйозний супротив». Уряд також удвічі скоротив кількість дозволів і ліцензій – з 56 до 30.

Суттєві кроки зроблені і в реформуванні Державної фіскальної служби, у першу чергу - скорочення кількості фінансових інспекцій на місцях, із 311 до 161.

Глава Уряду висловив вдячність Парламенту за ухвалення нового законодавства про Антимонопольний комітет України, «який забезпечує більшу прозорість і незалежність діяльності антимонопольних органів, адже монополії є суттєвою проблемою на шляху створення ефективної конкурентної економіки».

Також після багатьох дискусій у Парламенті, нагадав він, Уряд спільно з Верховною Радою ввів нову систему адміністрування ПДВ: «Завдяки цій системі нам вдалося протягом кожного місяця додатково збирати близько 2 мільярдів гривень ПДВ, при цьому не дати можливості шахраям і фінансовим аферистам, використовуючи недосконалу схему адміністрування ПДВ, витягувати кошти з державного бюджету».

«Завдяки нашим спільним зусиллям при прийнятті законодавства про бюджет ми пішли далі, коли запроваджені нові реєстри по відшкодуванню ПДВ, які дають можливість експортерам і чесним бізнесменам фактично в автоматичному режимі відшкодовувати податок на додану вартість», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua