Арсеній Яценюк: «Прийде час, коли нам треба буде дослідити, чи були «відкати» при оплаті за російський газ по газовому контракту і хто їх отримував»
п’ятниця, 18 вересня 2015, 14:03

«Прийде час, коли нам треба буде дослідити, чи були «відкати» при оплаті за російський природний газ по газовому контракту і хто їх отримував. Зараз «відкатів» немає, тому що немає посередника. Є прямий контракт як з «Газпромом», так і з нашими європейськими партнерами», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, виступаючи в Парламенті у п’ятницю, 18 вересня.

Арсеній Яценюк наголосив, що за останні два роки Україна «нарешті злізла з газової голки Російської Федерації»: «Близько 70% газу постачається з країн-членів Європейського Союзу за ринковою ціною, а не за тією ціною, яка була підписана і погоджена у 2009 році».

«Ми забезпечили подання позовів проти Російської Федерації до Стокгольмського арбітражного суду. Україна вимагає від російського «Газпрому» повернення 16 мільярдів доларів США збитків, які Україна як переплатила по ціні на газ, так і недоотримала як доходи від транзиту», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Російська Федерація звернулася з позовом проти України на підставі тих самих газових контрактів щодо стягнення з української держави 27 мільярдів доларів США – стосовно пункту в контракті щодо принципу «бери або плати»: «Ми вважаємо вимоги Російської Федерації безпідставними, і ми будемо боротися за те, щоб відстояти українські національні інтереси».

Глава Уряду підкреслив, що в Україні «нарешті немає посередників і газових олігархів, які наплодились за останніх 20 років»: «Саме через те, що ціна газу для населення була начебто низька, з коштів платників податків і з державного бюджету вимивалися не десятки, а сотні мільйонів доларів США, на чому були сформовані газові олігархи, які, на жаль, і до сьогоднішнього дня мають ще й політичну присутність в українському Парламенті, і окремі політичні сили на цьому далі грають».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua