Арсеній Яценюк про кадрові зміни в енергетичному секторі: Якщо вони спробують знову продати Україну «Газпрому» - це для них закінчиться катастрофою (відео)
п’ятниця, 30 квітня 2021, 08:35

Україна повинна стати енергетично незалежною. Це ключове питання, на якому повинен бути сконцентрований як новий керівник «Нафтогазу», так і новий міністр, - підкреслив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Підсумки з Анною Валевською» на телеканалі «Еспресо.TV».

Арсеній Яценюк наголосив, що в питанні перестановок в міністерстві енергетики його турбує питання енергетичної незалежності країни. Він нагадав, що на посаді прем’єра «почав хрестовий похід проти Росії», подавши позови проти «Газпрому» у Стокгольмський арбітраж, відмовившись від «газпромівського» газу, Україна разом зі Словаччиною та США запустила реверсний потік газу зі Словаччини.

«Зараз ці перестановки мене турбують тільки з однієї точки зору. А чи не є це грою разом з Росією? » - сказав Арсеній Яценюк.

«Як тільки вони спробують знову продати Україну російському «Газпрому» - це для них закінчиться катастрофою. Ми не для цього 7 років тому виграли війну проти російського «Газпрому», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Відповідаючи на запитання щодо реакції Великої сімки та Державного департаменту США на зміну голови правління «Нафтогазу», Арсеній Яценюк зауважив, що ця реакція була доволі м’якою: «Ця м’якість трошки турбує. Можливо, вони не хотіли загострювати ситуацію перед візитом державного секретаря США. А друга причина, - не дай Бог вони подумають махнути рукою на Україну. І тоді Путін буде просто аплодувати. Якщо українська влада буде давати приводи для цього – в Європі і в США знайдуть підстави, чому сказати: «ми вам хотіли допомагати, але ви ж самі не хочете за себе боротися».

Арсеній Яценюк  наголосив, що попри заяви про збитковість «Нафтогазу», за його даними, на рахунках компанії зараз 2 мільярди доларів: «Це більше ніж в уряду України».

«Збитки вони показують по бухгалтерському і фінансовому обліку. У зв’язку з тим, що бюджет не відшкодовував різницю в тарифах, вони повинні були сформувати резерви», - пояснив він.

«Коли я дізнався, що на рахунках «Нафтогазу» 2 мільярди доларів, в мене зразу перша реакція - чи не є це боротьба за те, хто освоїть ці 2 мільярди доларів? Куди вони збираються їх діти? » - підкреслив лідер «Народного фронту».

Ключове питання сьогодні – Україна повинна стати енергетично незалежною. Арсеній Яценюк нагадав, що відповідна стратегія була ухвалена ще його урядом: «Ми не просто стратегію затвердили. Ми привели «Нафтогаз» до порядку, вивели його з банкрутства, зробили його прибутковою компанією, зробили спеціальний податковий режим для того, щоб було вигідно свердлити і добувати український газ. Але обсяги видобутку газу в державному секторі не ті, які планувалися принаймні мною 5 років тому. І це ключове питання, і зараз на це повинен бути сконцентрований як новий керівник «Нафтогазу», так і новий міністр», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua