Арсеній Яценюк про переговори з Міллером: Росіяни не очікували, що в Україні з'являться люди, здатні захищати інтереси своєї країни
п’ятниця, 1 березня 2019, 18:05

"Росіяни, в принципі, вміють захищати свої імперські інтереси. Але вони не очікували, що в Україні з'являться теж люди, здатні захищати інтереси своєї країни", – сказав лідер "Народного фронту", Прем'єр-міністр України 2014-2016 років в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.нет".

Згадуючи рішення подавати позов проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражного суду, за яким Україна в лютому 2018 року виграла у російського газового монополіста 2,56 млрд доларів, Арсеній Яценюк сказав: "Ситуація важка: війна на Донбасі, паралельно – газова війна. Оголошую про те, що ми йдемо в Стокгольм. Я навіть не вагався. Хоча було дуже багато тих, хто вагався".

"Знаю про те, що росіяни очікували: або Яценюка знімуть з Прем'єр-міністра, або ситуація поміняється. Розсмокчеться саме собою, і позов буде відкликано", – додав він.

Екс-прем'єр розповів, як консультував "Нафтогаз" "щодо того, як юридично захищати державу і державну компанію", у тому числі про переговори з главою "Газпрому" Олексієм Міллером у Києві.

Міллер, за словами Яценюка, "почав читати лекцію про те, як влаштований ринок газу; про те, що формула – це правильний підхід, і ніякої біржової ціни на газ немає". "Я йому відповів: ви знаєте, пане голово, мені здається, ви не поважаєте свого президента. Він при словах "не поважаєте свого президента" відразу напружився: звик до того, що в них у Кремлі записуються всі переговори. Запитує: а що таке? Я йому говорю: а ви хіба не читали? Ваш президент розповідає про газову біржу і про те, де Росія має її створити. А ви кажете, що немає біржових цін на газ. Ви ж самі йдете в цьому напрямку! Ви йдете шляхом створення ринку газу", – розповів екс-прем'єр.

"А що стосується контракту, то ми не проти. Міняйте контракт – і будемо говорити. Позов? Звісно, ми відкличемо позов – тільки гроші поверніть, які ми вам переплатили, і контракт перепишіть! Не буде? Тоді ми з вами будемо судитися до нових віників...", – переказав він розмову з главою "Газпрому".

Яценюк підкреслив, що після цієї розмови в Росії "зрозуміли: здається, не все так просто": "Адже раніше як було? Комусь кудись щось перерахували, якийсь відкат передали, десь політично натиснули, десь є якась корупційна складова з минулого життя. А тут – нічого, чисто".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua