Арсеній Яценюк про реформу енергетичної галузі: демонополізація ринку, незалежність НКРЕ, спрощення процедури підключення до електромереж
четвер, 25 лютого 2016, 17:01

Ключовими елементами нового ринку електричної енергії в Україні мають стати підвищення економічної ефективності, конкуренція, демонополізація ринку і запровадження правил і процедур, які відповідають Третьому енергетичному пакету, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у четвер, 25 лютого, під час наради щодо реформи енергетичної галузі.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд розпочав процес реформ у газовому секторі два роки тому, і серед перших результатів реформування газового сектору – те, що вперше за історію незалежності Україна 90 днів живе без поставок з боку «Газпрому».

«Сьогодні якраз 90-й день, коли ми не купуємо жодного кубічного метра газу у російського «Газпрому», - додав Глава Уряду.

Наступний етап реформ, підкреслив він, - це запровадження нового ринку електричної енергії в Україні: «Його ключовими елементами є підвищення економічної ефективності, конкуренція на ринку, демонополізація ринку і запровадження правил і процедур, які відповідають Третьому енергетичному пакету».

Арсеній Яценюк зазначив, що Уряд підготував відповідний проект закону і направив на аналіз західним партнерам.

У листі за підписами Світового банку, Енергетичного співтовариства, делегації Європейського Союзу, Європейського банку розвитку  і реконструкції, USAID західні партнери запропонували одинадцять правок цього законопроекту.

«Нам треба чітко визначитись про те, яку модель електроенергетичного ринку ми будуємо в Україні. Ця модель повинна повністю відповідати Третьому енергетичному пакету Європейського Союзу. І ті пропозиції, які висловлені в листі п’яти наших західних партнерів, повинні бути в обов’язковому порядку враховані в проекті цього закону».

Окрім ухвалення нового закону про ринок електроенергетики, підкреслив Глава Уряду, необхідне прийняття закону про Національну комісію з регулювання енергетики і комунальних послуг: «Національна комісія повинна бути повністю незалежним органом і незалежним регулятором на ринку електричної енергії. Сьогодні цей орган призначається Президентом. Відповідно до проекту закону, який направлений до Парламенту, члени і керівник Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг повинні обиратися на незалежному конкурсі».

«Цей закон повинен бути прийнятий», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності ухвалення закону про порядок підключення до електричних мереж, адже зараз монополія на цьому ринку «тягне за собою високу вартість підключення та жахливу бюрократію і не дає можливості розвиватися бізнесу, а громадянину країни - вільно вибирати постачальника електричної енергії і мати безпосередній і швидкий доступ до постачання електричної енергії».

Сьогодні Україна – одна з найгірших в світі по легкості процедури підключення до електричних мереж, підкреслив Глава Уряду. Він наголосив, що ухвалення закону про спрощення цих процедур дасть можливість Україні піднятися мінімум на 20 позицій в рейтингу Doing business.

«Тому розрушаємо монополію, створюємо економічно ефективну модель ринку електроенергетики і стаємо частиною насправді європейського енергетичного ринку», - наголосив Глава Уряду і додав, що для цього необхідно, аби Парламент підтримав ці три законопроекти.

«Сподіваюсь, що ринок так само буде це підтримувати, тому що це шлях до залучення інвестицій і це дуже серйозно впливатиме на вартість об'єктів електроенергетики, які Україна планує приватизувати в поточному і наступних роках. Чим більш ліберальний ринок, тим вища ціна об'єктів електроенергетики і тим дешевша послуга буде як для підприємців, так і для громадян. І це наша мета як Уряду», - наголосив Арсеній Яценюк.

У нараді взяли участь члени Уряду України, представники Світового Банку, ЄБРР, Європейської Комісії, Секретаріату Енергетичного Співтовариства та USAID, підприємств електроенергетичної галузі, громадських організацій та експертів з питань енергетики.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua