Арсеній Яценюк про вибори на непідконтрольних територіях Донбасу: окремий закон, виведення російських військ, доступ української влади, партій та ЗМІ, відповідність критеріям ODIHR і ОБСЄ
вівторок, 20 жовтня 2015, 13:21

Забезпечення виборчого процесу на територіях Донецької і Луганської областей, які підконтрольні українській владі, дуже важливе: «В залежності від того, як ми проведемо вибори на територіях, підконтрольних Україні, залежить те, яким чином будуть проведені вибори українською владою на підставі українського законодавства на інших територіях, які позбудуться російських терористів та російської армії і куди повернеться українська влада, український закон, українське право і українська держава», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у вівторок, 20 жовтня, на засіданні колегії МВС України щодо підготовки органів внутрішніх справ до забезпечення правопорядку під час проведення місцевих виборів.

Для проведення виборів на територіях  Донецької і Луганської областей, які тимчасово непідконтрольні українській владі, зазначив Арсеній Яценюк,  необхідно ухвалити окремий закон. 

Водночас Глава Уряду  наголосив на умовах, за яких вибори в Донецьку і Луганську можуть відбутися: «В першу чергу - це виведення російських військ. Під дулами російських автоматів і під наглядом російських терористів вибори ніхто проводити не буде».

Ще одна умова, підкреслив він, - це забезпечення політичної конкуренції: «Це вибори до місцевих рад Донецька і Луганська, які є частиною України. Це означає, що виборчий процес повинен відбуватися виключно на базі українського законодавства, який забезпечує політичну конкуренцію, можливість доступу всіх політичних сил до виборчого процесу, можливість реєстрації всіх кандидатів, їхнього вільного висунення і вільної політичної агітації, можливість доступу засобів масової інформації до висвітлення цього виборчого процесу».

«Ключові вимоги – це виведення російських військ, політична конкуренція, доступ української влади для забезпечення миру і безпеки на цих територіях, доступ українських засобів масової інформації до цих територій, доступ органів влади, які несуть відповідальність за проведення виборчого процесу – ЦВК і Міністерства юстиції України, і повна відповідність критеріям ODIHR і ОБСЄ для проведення чесних і прозорих виборів», - наголосив Арсеній Яценюк. 

Він наголосив на необхідності забезпечення права для півтора мільйона тимчасово переміщених осіб взяти участь в цих місцевих виборах: «Через російську агресію вони покинули свою територію. Але вони мають повне законне конституційне право вибрати депутата в тому місті, де вони живуть саме в Донецьку і Луганську, мера міста - вибрати для себе українську місцеву владу, а не владу російських терористів».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua