Арсеній Яценюк: Пропонуємо запровадити реальні стримування й противаги у владі
четвер, 28 червня 2018, 16:17

"Треба вже зараз, перед президентськими виборами, визначити, за що відповідає Президент. Перед парламентськими виборами, які будуть вже через 15 місяців, - які відносини будуть між Президентом, Урядом і парламентом. Визначити зараз", - написав лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в авторській колонці на Цензор.нет у День Конституції України 28 червня.

"Залишаюся прихильником парламентсько-президентської республіки, де Президент обирається на загальнонаціональних прямих виборах. Він - Глава держави,  національний арбітр, Верховний Головнокомандувач", - написав він.

Згідно із запропонованими ним конституційними змінами, у Президента залишається вся вертикаль призначень у Збройних Силах України: "Президент також вносить до парламенту кандидатуру Голови Служби безпеки України".

Також Президент призначає керівника Служби зовнішньої розвідки.

У Президента залишається право оголошення воєнного стану, з подальшим схваленням Верховною Радою. Президент очолює РНБО.

Президент керує зовнішньою політикою, але визначається вона Верховною Радою, підкреслив Арсеній Яценюк: "Фактично, переговорну позицію для Президента повинен готувати Уряд на основі Закону "Про основи зовнішньої політики". Міністр закордонних справ є членом Кабінету Міністрів, який разом з Президентом братиме участь у переговорах, буде координатором підготовки переговорної позиції для Президента".

На переконання Арсенія Яценюка,  право вето Президента треба чітко унормувати виключним переліком підстав ветування, визначених Конституцією: "Президент скеровує вето в Конституційний Суд. Якщо КС вирішив, що вето конституційне - закон повертається для повторного розгляду Радою. Таке вето не може бути подолане: закон має бути доопрацьований і знову проголосований. Якщо Конституційний Суд визнає вето необґрунтованим - закон набуває чинності".

"Президент не повинен втручатися в діяльність органів виконавчої влади та незалежних регуляторів. Зокрема у вибори. Члени Центральної виборчої комісії призначаються Верховною Радою за поданнями депутатських фракцій, внесеними Головою ВР, - а не Президентом. Так само парламент призначатиме членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення", - пояснив Арсеній Яценюк запропоновані конституційні зміни.

Аналогічно, не Президент, а Кабмін вноситиме до Верховної Ради кандидатуру на голову Нацбанку, а всі члени Ради НБУ обиратимуться парламентом: "Пропонується також розширити завдання Національного банку України. Він має відповідати не лише за цінову й курсову стабільність. До його функцій треба додати сприяння зайнятості населення та забезпечення адекватних, економічно ефективних відсоткових ставок по довгострокових кредитах".

Врегульовується також процедура імпічменту Президента: "Вона може бути розпочата у випадку вчинення державної зради, іншого злочину, а також в разі набуття громадянства іншої держави чи умисного порушення Конституції. В Конституції прописуємо спеціальну слідчу комісію для імпічменту".

У Президента залишаються ті самі повноваження для розпуску парламенту, що й зараз, наголосив Арсеній Яценюк, за винятком одного: "Право розпустити в разі, якщо протягом 60 днів не сформовано Кабмін, замінюється на право розпуску в разі непризначення нового Прем'єр-міністра".

Згідно з запропонованими конституційними змінами, Президент вносить до парламенту подання на призначення Прем'єр-міністра, проте кандидатуру визначає коаліція.

Всі члени Кабміну призначаються Прем'єр-міністром за погодженням з коаліцією, підкреслив Арсеній Яценюк: "Навіть в умовах війни Президенту не потрібний свій міністр оборони: міністром має бути цивільна особа. Вся генеральська вертикаль залишається у Президента. Вертикаль забезпечення армії, - Міноборони, - буде в Кабінету Міністрів".

Члени Кабінету Міністрів призначаються і звільняються главою уряду одноосібно за погодженням з коаліцією депутатських фракцій, написав він:  "Прем'єр-міністр має право звільнити члена Уряду - без процедури голосування в парламенті, але з одночасним оголошенням нової кандидатури на цю посаду. Коаліція, відповідно до регламенту, погоджує призначення чи звільнення міністрів прем'єром".

Подібний механізм лідер "Народного фронту" пропонує і для звільнення самого Прем'єр-міністра: одночасно із звільненням прем'єра Радою, коаліція визначає кандидатуру нового глави Уряду.

"Пропонується, щоб кандидатуру Генерального прокурора вносив не Президент, а Кабінет Міністрів. Такий порядок логічніший, виходячи з нової ролі прокуратури", - додав Арсеній Яценюк.

"Ми пропонуємо запровадити реальні стримування й противаги у владі. Наголошую – реальні", - написав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що вже отримано підписні листи для внесення проекту змін до Конституції: "Це має бути публічний процес та прямий діалог з громадянами країни. Звертаємося до всіх демократичних сил у парламенті: почнімо предметну дискусію".

В цьому процесі важлива й роль Президента, наголосив лідер "Народного фронту", – "як він бачить конституційний лад в країні?".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua