Арсеній Яценюк: Прорахунки при прийнятті рішення щодо Афганістану матимуть дуже значні наслідки для всього світу (відео)
вівторок, 24 серпня 2021, 08:02

“Хай Росія зараз не радіє і хай не думає, що вона з Китаєм найбільше через ситуацію в Афганістані. Тому що це буде мати наслідки для всіх. Це велика помилка. І сьогодні в них немає іншого виходу, як виправляти цю помилку”, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Час Голованова” на телеканалі «Україна 24».

Арсеній Яценюк зазначив, що завжди мав дуже добрі відносини з сьогоднішнім президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом, “але добрі відносини означають, що ти з усім погоджуєшся”.

Він назвав ситуацію щодо Афганістану катастрофічною: “Це безвідповідальність людей, які готували вихід з Афганістану, що призвела до надзвичайно великих втрат, зокрема репутаційних, у першу чергу наших західних союзників. Цього не можна було допускати”.

Крім того, зазначив він, 20 років перебування коаліційних військ в Афганістані були не лише для того, аби боротися з тероризмом, а й щоб допомогти збудувати державу: “Жінки зрозуміли, що вони мають свої права, діти пішли в школу. Чого там не було при Талібані. І залишити зараз просто цих людей – це грає на руку всім диктаторським режимам”.

Зокрема, підкреслив Арсеній Яценюк, російські ЗМІ розіграють цю карту, намагаючись підірвати віру в західні цінності і західне суспільство. 

"Тобто прорахунки якихось конкретних людей при прийнятті цього рішення мають і матимуть дуже значні наслідки і для самого Афганістану, і для Сполучених Штатів, і для країн західного світу”, - наголосив він.

Щодо питання міграції, підкреслив Арсеній Яценюк, також є дилема: “Не можна припуститися, щоби з тими, хто має законне право потрапити до України чи до будь-якої іншої країни світу, потрапляли особи, які можуть бути пов’язані з тероризмом”.

Арсеній Яценюк наголосив на важливості найактивнішої роботи коаліції – Сполучених Штатів і Європи: “Починаючи з того, що вони повинні розмовляти з тими, кого вони по факту пропустили до влади, - Талібаном. Там розмова буде складна, але у них є засоби і методи, яким чином розмовляти. І друге – вони повинні вирішувати питання, аби люди, які співпрацювали з західним світом під час 20-річного перебування коаліції в Афганістані, отримали право переїхати або до США, або до інших країн коаліції”.

“Це дуже складна, але показова історія в тому плані, що за кожну націю і за кожну державу треба боротися, якщо ви взяли за неї відповідальність”, - сказав він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua