Арсеній Яценюк: Путін – найбільш ненадійний і найбільш небезпечний постачальник газу
вівторок, 19 жовтня 2021, 01:08

Ситуація в енергетиці не просто складна - вона абсурдна і безвідповідальна з точки зору діяльності української влади, уряду і “Нафтогазу”, - підкреслив Прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Хард з Влащенко» на телеканалі «Україна 24» 18 жовтня

Арсеній Яценюк наголосив, що на посаді Прем’єр-міністра прийняв рішення відмовитися від купівлі газу в російського «Газпрому», “тому що російський «Газпром» є частиною зброї Москви, Кремля і Путіна”. 

“Путін – це найбільш ненадійний постачальник і найбільш небезпечний”, - підкреслив Арсеній Яценюк, нагадавши, що свого часу Путін “на все світове телебачення” давав вказівку закривати крани і відключати Україну від газу, самостійно приймав рішення раптово змінювати  ціну газу з 180 до 580 доларів, а потім - взагалі намагатися “заморозити” нас, як у 2014 році.

“Саме тому ми пішли в суд і виграли у Путіна 3 мільярди доларів США”, - нагадав лідер НФ.

Стосовно ситуації перед цьогорічним опалювальним сезоном, Арсеній Яценюк підкреслив, що в наших сховищах недостатньо газу - на 9 мільярдів кубічних метрів менше, ніж в минулому році. У той час як вугілля - 666 тис тонн - у чотири рази менше від потреби

“З 2019 року вони робили все, щоби зменшити обсяги вугілля і щоб ціна на електроенергію була неринкова, для того щоб сидіти на голці з Росії і Білорусі по імпорту. Щоб годувати нашими з вами грошима, по факту, російську армію”, - наголосив лідер НФ. 

Крім того, держава не закупила газ за ціною 250 доларів за кубометр, і тепер змушена буде це робити за 1200-1500 доларів: “У«Нафтогазу» в травні на рахунках було 2 мільярди доларів США. За них можна було купити стільки газу, що б вистачило й на весь наступний рік. Це не було зроблено”. 

“Функція «Нафтогазу» - закупити газ. Більш того, він має одні з найбільших в Європі сховища, і держава могла заробити на цьому неймовірні гроші”, - сказав він.

Таким чином, підкреслив він, сьогоднішня українська влада нанесла збитки українській державі у 5 мільярдів доларів: “Це не просто збитки держави, це збитки всіх людей, це недоплачені пенсії, зарплати”.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua