Арсеній Яценюк: Росія отримає відповідь від Уряду у вигляді торгівельного ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів
четвер, 24 грудня 2015, 11:39

Верховна Рада України підтримала зміни до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (щодо надання Уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора) № 898-VIII, який дає змогу Кабінету Міністрів після введення Росією ембарго на українські товари ввести аналогічні обмежувальні заходи проти РФ.

За цей законопроект проголосував 291 народний депутат.

Представляючи законопроект у Парламенті, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Російська Федерація протягом тривалого часу «намагалась і намагається побороти Україну не тільки військовими, фінансовими заходами, але й заходами економічного тиску і економічного впливу»: «Основна мета Російської Федерації була не допустити набуття чинності зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом».

Він нагадав, що протягом поточного року українська сторона проводила десятки консультацій у Брюсселі разом із європейськими партнерами із запрошенням відповідних представників Росії щодо імплементації угоди про зону вільної торгівлі: «Я можу чітко заявити, що мета Росія була не врегулювати економічні питання, а не допустити набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі. Так само як і не дати можливості українцям отримати безвізовий режим», - наголосив Арсеній Яценюк.

У відповідь на тривалі консультації, підкреслив Глава Уряду, «Росія, як і очікувалось, ввела торгівельне ембарго на українські товари, яке набуде чинності з 1 січня наступного року»: «Це не перше рішення Російської Федерації, а системний тиск Росії протягом останніх десяти років на Україну з тією метою, щоби не дати можливості українській економіці розвиватися і щоби далі продовжувати тиск на Україну всіма можливими засобами».

«Проте ці російські рішення отримали і отримають гідну відповідь від української сторони», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що за останні три роки Україна «втричі зменшила залежність від Росії»: «Якщо три роки тому обсяг експорту з України до Російської Федерації становив близько 35%, то сьогодні ми втричі скоротили залежність від російського ринку, і він становить тільки 12%».

Кабінет Міністрів України звернувся  до членів Парламенту України ухвалити зміни до закону про зовнішньоекономічну діяльність. Ухвалення цих змін дасть можливість Кабінету Міністрів України 1 січня наступного року ввести аналогічні обмежувальні заходи проти Російської Федерації.

«Ми будемо захищати внутрішній ринок України», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду України також підкреслив, що лише Росія заявила про вихід з зони вільної торгівлі: «Більше того, ця заява є незаконною, не відповідає міжнародним договорам. Ні Казахстан, ні Білорусь такої заяви не зробили. Саме тому Росія отримає відповідь від українського Уряду у вигляді торгівельного ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів».

Арсеній Яценюк нагадав, що Урядом України був внесений до Парламенту закон про санкції, після ухвалення якого уперше в історії України з'явився механізм застосування санкцій. У вересні минулого року Кабінет Міністрів схвалив перелік секторальних і індивідуальних санкцій проти Російської федерації. Рішенням Рада національної безпеки і оборони і указом Президента України були введені секторальні й індивідуальні санкції проти декількасот російських компаній та фізичних осіб.

Він також нагадав, що Уряд України подав декілька позовів до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації за незаконну анексію Криму. Незаконна анексія Криму була засуджена резолюцією Організації Об'єднаних Націй у кількості 100 держав.

Державні компанії також подали проти Російської Федерації за нанесення збитків. Зокрема,  НАК «Нафтогаз України» подала два позови до Стокгольмського арбітражного суду - як по газовому контракту, так і по контракту на транзит природного газу територією України.

«Ми фактично відмовились від російської газової монополії на території України», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Україна закрила авіаційний простір для всіх російських авіакомпаній, Україна подала позов до Світової торгівельної організації проти Російської Федерації, і цей спір розпочався. Також Україна притягує Росію до відповідальності в Міжнародному суді ООН за порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом. І це тільки одна десята частина списку, який цей Уряд зробив з метою захисту України», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua