Арсеній Яценюк розповів, що за часів свого прем’єрства звільнив замміністра за контракт щодо імпорту електроенергії з РФ (відео)
п’ятниця, 26 лютого 2021, 15:09

Арсеній Яценюк розповів, як Україна відмовилася від газу з РФ і почала від’єднуватися від російської енергетичної системи. Про це прем’єр-міністр 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» розповів в ефірі програми Суспільна студія телеканалу UA: Перший 26 лютого.

«Я поставив питання руба по імпорту електроенергії (з РФ – ред.). І навіть тоді заступник міністра енергетики Улида був звільнений за те, що він підписав контракт по імпорту», - нагадав він.

За час урядування Арсенія Яценюка Україна почала від’єднуватися від російської енергетичної системи. Але в 2019 році влада «знову повернула Росію з імпортом електроенергії на український ринок».

Він нагадав, що його уряд зміг відмовитися від російського газу: «Україна не могла протягом декількох десятків років позбутися російської газової залежності. Кожен Новий рік український уряд або президенти святкували біля російського Газпрому. І мало хто сподівався на те, що Україна може злізти з газової голки. Але ми це зробили».

Екс-прем’єр також зазначив, що нинішній президент, а тоді - віце-президент США Джозеф Байден допоміг у запуску реверсу газу зі Словаччини.

«Ми ще подали позов проти Росії. І мало хто тоді сподівався, що ми виграємо цей позов. Ми виграли. І показали на весь світ, що ми здатні боротися за свої економічні інтереси», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що був автором законопроекту про санкції, завдяки якому, зокрема, вводяться санкції проти російських найманців і тих, хто представляють інтереси путінської партії.

Крім того, уряд ввів ембарго на низку товарів Російської Федерації та закрив небо України для російських.

Від’єднатися від Росії політично і економічно допомогла також Угода про асоціацію з ЄС, політичну частину якої підписував Арсеній Яценюк: «Колись Росія була торговельний партнер України номер один. Сьогодні партнер номер один - Європейський Союз».

Лідер НФ підкреслив, що жорстко критикував і буде критикувати рішення діючої влади про імпорт електроенергії з Російської Федерації в Україну.

Водночас, відзначив він, у політиці щодо РФ влада не здалася, проте сьогодні не має чіткого плану: «Політика більш важлива, тому що наслідком політики може стати відновлення економічної інтеграції, що неприпустимо. Тому що це не економічна інтеграція з Росією - це залежність України від Росії, від якої ми завжди збувалися. Добре, що вони не здали і не здалися. Добре, що вони не впали на коліна. Але якщо ми вже це оцінюємо як позитив, це означає, що проактивної позиції в української влади сьогодні немає».

«Але Зеленський, я бачу, чітко усвідомив, що і Росія, і Путін представляють загрозу як для України, так і для нього особисто. А це точно добре», - підкреслив Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua