Арсеній Яценюк щодо прозорого тендеру з харчування в арміі: «Не допущу, аби компанії, що годували ще російський ЧФ, продовжували неякісно й дорого годувати українську армію»
середа, 2 березня 2016, 14:02

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк звернувся до заступника Міністра економіки Максима Нефьодова, Міністра оборони України Степана Полторака, МВС, СБУ та ДФС невідкладно вжити заходів до проведення прозорого і публічного тендеру на постачання харчування для військовослужбовців: «Якщо будуть доведені факти умисного зволікання і зупинки тендерних процедур - розпочати кримінальні провадження по відношенню як до посадових осіб, так і до компаній, які хочуть зірвати харчування української армії і «протягнути» корумповану схему», - підкреслив Глава Уряду на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 2 березня.

Він нагадав, що нарешті ухвалене законодавство про прозорі і чесні державні закупівлі: «Система система електронних торгів ProZorro розпочинає функціонувати в цілому по країні».
Арсеній Яценюк зазначив, що одним із перших до ProZorro долучилося Міністерство оборони: «Міністр оборони взяв на себе відповідальність і звернувся до Уряду про проведення експерименту» щодо електронних тендерів на постачання харчування для українських військовослужбовців.

У результаті цього вперше в історії в такому тендері перемогла компанія з міжнародною репутацією - «Metro»: «Вона запропонувала постачати продукти харчування для українських Збройних Сил у Львові і в Одесі на 30% дешевше, ніж пропонували всі інші. Тому що ми забезпечили конкуренцію».

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз Міністерство оборони так само хоче провести чесний і прозорий тендер по наданню послуги з харчування для української армії. Проте чотири компанії, «які протягом останніх десяти років «сидять»  на державних закупівлях, завищують ціну, надають неякісні послуги для українських вояків», розпочали кампанію по тому, щоби зірвати публічний і прозорий тендер на загальну вартість 3,5 мільярда гривень.

Це, підкреслив він, відбувається, щоби «не допустити прозорі і чесні компанії до тендеру, а продовжити десятилітні контракти на харчування українських військовослужбовців, які були укладені без прозорих процедур, без тендерів, за завищеною ціною і неякісні»: «Додумались навіть до того, що пішли в Парламент і намагались ухвалити закон, який би зобов’язував Міністерство оборони продовжити контракти на харчування з цими компаніями».

Глава Уряду підкреслив, що завдяки позиції Парламенту і Комітету з питань економічної політики це було заблоковано: «Але зараз вони пішли наступним шляхом - умисно «вкидуються» десятки фірм, які пов’язані з цими корумпованими компаніями, які до сьогоднішнього дня хочуть сидіти на постачанні продуктів харчування в Міністерство оборони, хочуть зірвати тендер і зобов’язати Міністерство оборони далі продовжити договори з компаніями, які роками висмоктують кошти з державного бюджету України».

«Це питання національної безпеки і репутації влади. Я не допущу того, щоби компанії, які ще годували російський Чорноморський флот, далі продовжували висмоктувати гроші з бюджету і неякісно і дорого годувати українську армію», - наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк звернувся до заступника Міністра економіки Максима Нефьодова Міністра оборони України Степана Полторака, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби «невідкладно вжити заходів до проведення прозорого і публічного тендеру».

«У тому випадку, якщо будуть доведені факти умисного зволікання і зупинки тендерних процедур, розпочати кримінальні провадження по відношенню як до посадових осіб, так і до компаній, які хочуть зірвати харчування української армії і «протягнути» цю корумповану схему», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк додав, що проведе розмову з цього питання з Головою Служби безпеки України: «Думаю, що він так само буде боротися з корупцією, як і всі наші органи державної влади, які зараз борються за те, щоби не допустити цієї корумпованого оборудки».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua