Арсеній Яценюк щодо ринку землі: Це не просто товар, а загальнонаціональний невідновлюваний актив (відео)
п’ятниця, 27 березня 2020, 20:17

«Земля - це не товар, а загальнонаціональний невідновлюваний актив. Ти не можеш мати більше землі, ніж ти її маєш. На превеликий жаль, ти можеш її мати тільки менше внаслідок російської військової агресії по відношенню до України. Це факт, який вже відбувся», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Велике інтерв’ю» на телеканалі «Україна 24» 27 березня.

Арсеній Яценюк назвав введення ринку землі «надзвичайно складним суспільно-політичним питанням»: «Некоректно казати, що земля – це просто товар. При тому, що я в принципі ринковик, я виступаю за ринок землі, і це моя послідовна позиція протягом 15 років. Тільки диявол завжди в деталях».

Для введення ринку землі необхідно встановити обмеження права власності на землю в одні руки, встановити мінімальну ціну на землю і гарантувати цільове використання землі, переконаний він.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності обмеження права власності на землю в одні руки. Для встановлення цього обсягу необхідно знайти консенсус із фермерами, аби не допустити знищення фермерських господарств: «Фермерство - не економічна категорія, і ніколи не було для України. Фермерство було частиною української душі, тому сталінський режим боровся з селом в Україні. Там була справжня Україна. Вона сьогодні, можливо, дещо інша, але вона там живе. Тому влада повинна прийти до цього питання чітко, консенсусно з тими людьми, які працюють на землі».

Крім того, необхідно встановити мінімальну ціну на землю. Арсеній Яценюк нагадав, що на посаді прем'єр-міністра, аби зрозуміти мінімальну ціну на землю, звертався до уряду і парламенту продати 10% від загального обсягу державних земель на публічному прозорому аукціоні з зобов’язаннями, щоб ця земля оброблялася виключно для сільськогосподарського призначення: «Ми б тоді побачили реальну вартість землі. Але тоді мені не дали це можливості зробити. А сьогодні зовсім інша глобальна кон’юнктура. Хто може визначити реальну ціну на землю?» - наголосив Арсеній Яценюк, зазначивши, що в Чехії мінімальну вартість землі визначає державний агент, який купує і продає землю.

Ще одним необхідним кроком є гарантування цільового характеру використання землі: «Якщо ви купили землю, ви повинні її обробляти, і ми повинні отримувати врожай. Якщо ви це не робите, земля повинна бути повернена назад, держава її має право примусово викупити».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua