Арсеній Яценюк щодо відставки Арсена Авакова: Не радий цьому рішенню. Він дуже потужний державник
четвер, 15 липня 2021, 09:17

Арсеній Яценюк висловився за необхідність тримати баланс влади в країні, який є основою демократії. Про це Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк сказав у Атлантичній раді у Вашингтоні 14 липня.

Він зазначив, що не радий цьому рішенню: «Я був Прем’єр-міністром, який двічі призначав його міністром внутрішніх справ. Він дуже потужний державник. Він зробив чимало для реформування Національної поліції, і ми робили це власне за підтримки уряду Сполучених Штатів. Подивіться, які рейтинги популярності Національної поліції в Україні, - дуже високі. Подивіться на Службу надзвичайних ситуацій, яка також підпорядкована панові Авакову. Вона також зробила величезний прогрес».

«Це рішення, як я розумію, було президента Зеленського. Пан Аваков вчинив добросовісно і дуже гідно. Він подав у відставку і сказав: до побачення», - додав Арсеній Яценюк.

Він висловив побоювання за збереження балансу влади в країні: «Основою демократії є баланс влади. Зараз такого балансу в Україні немає. Оскільки президент контролює парламент, президент контролює виконавчу владу, президент має серйозний вплив на судову владу, і він же контролює офіс президента. Отже, дуже важливо тримати баланс гілок влади як основу дієвої демократії».

“З одного боку, це добре, оскільки в президента є величезні можливості рухати реформи вперед. Із іншого ж боку - у демократіях, що розвиваються, інколи виникають певні складності, коли є хтось, хто контролює все в країні», - зазначив Прем’єр 2014-2016 років.

Відповідаючи на запитання щодо діяльності РНБО України, Арсеній Яценюк зазначив, що РНБО має право накладати санкції, і нагадав, що був автором законопроєкту про санкції. За його словами, санкції потрібно вводити «щодо усіх цих бандитів, антиукраїнських елементів, як передбачає законодавство». «Але необхідне дотримання процедур, в тому числі судових. Інакше це буде “картковий будинок”. Я закликаю владу та РНБО дотримуватися закону і Конституції, переслідувати терористів та інші елементи в належний правовий спосіб, використовуючи всі правові інструменти», - сказав він.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua