Арсеній Яценюк: Сьогодні владі насамперед потрібно говорити людям правду (відео)
неділя, 22 березня 2020, 20:41

«Професійність замість паніки, системність замість страху, дія замість демагогії – це три стовпи, на яких повинна базуватися модель подолання кризи», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» у програмі «Сьогодні. Підсумки» на телеканалі «Україна» 22 березня.

«Людям в першу чергу треба говорити правду. І кожен з влади сьогодні повинен виходити і говорити: Ось як розвивається пандемія, ось скільки у нас є масок, скільки є тестів, - тільки реально, а не брехати, - скільки у нас є ліжкомісць, скільки медичного персоналу, як ми забезпечені і які у нас проблеми», - наголосив він.

В іншому разі, підкреслив Арсеній Яценюк, «це шлях в нікуди»: «Це якраз шлях до повної зневіри громадян і до розповсюдження не тільки медичної пандемії, а ще й до політичної, соціальної і економічної пандемії. Це треба зупинити. Люди повинні бути впевнені, що в країні є влада, і ця влада знає, що робити».

Він наголосив, що номер один завдання  зараз – запровадити всеохоплюючий і повний карантин: «Ми відстаємо від Європи і США по темпах розповсюдження пандемії, за різними оцінками, від 2 до 3 тижнів. Це означає, що поки ми ще не відчули реальної хвилі, як пандемії, так і економічної кризи, яка потім наступить. І це теж треба чесно артикулювати. Тому номер один – забезпечення повноцінного карантину».

Наступний крок, наголосив Арсеній Яценюк, - забезпечити безпеку медиків а також інших працівників, які забезпечують життєдіяльність громадян - рятівників, поліцейських, працівників продуктових магазинів: «Завдання влади - дати їм засоби захисту, у них повинні бути маски, респіратори, засоби дезінфекції. У них повинна бути зарплата».

Влада також повинна чітко розповісти про ситуацію з медичним забезпеченням: «Вони повинні зараз нам чітко сказати, що є в Україні, що їде до України і що буде закуповуватися в найкоротший період часу».

Щодо економічної ситуації, Арсеній Яценюк наголосив, що в усьому світі сфера послуг «станом на сьогодні померла»: «У нас немає таких заощаджень у людей, які б дали можливості людям виживати. Пройде тиждень чи три – і все, в людей не буде коштів, за що їсти».

З огляду на це, підкреслив лідер НФ, Кабінет міністрів повинен невідкладно змінити систему виплат по безробіттю, перевівши реєстрацію в онлайн, а також передбачити доплати громадянам для того, щоби забезпечити безробітних.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua