Арсеній Яценюк сподівається, що закони для передачі на місця додаткових функцій з надання адмінпослуг будуть ухвалені наступного тижня (відео)
субота, 3 жовтня 2015, 14:30

«Завдання і центральної, і місцевої влади – спростити сервіси для громадян. Центри надання адміністративних послуг – це саме те, що наближає громадянина до державної послуги і спрощує отримання цих послуг для кожного українця», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час відкриття ЦНАПу Чернівецької міської ради у суботу, 3 жовтня.

Він підкреслив, що такі центри вже працюють, окрім Чернівців, ще у Вінниці та інших містах.

Робота ЦНАПів, зазначив він, дозволяє громадянам, зокрема, не стояти в чергах, уникнути хабарництва, адже у центрах працює електронна система: «Не треба витрачати не просто години, - дні й місяці на те, щоб отримати якусь довідку чи зареєструвати ту чи іншу власність».

Арсеній Яценюк також зазначив, що центри працюють за принципом екстериторіальності – громадянин може отримати ту чи іншу адмінпослугу в будь-якому місті, незалежно від місця його проживання.

«Ці послуги з міста ми можемо передавати ще нижче. Територіальна громада об'єдналася, і вона зразу отримує право надання адміністративних послуг. І ті гроші, які раніше залишалися в Києві, потім перейшли, наприклад, в Чернівці, - можуть перейти безпосередньо до цієї територіальної громади», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що завдяки проведеному Урядом першому етапу бюджетної децентралізації доходи місцевих громад зросли в середньому до 40%. За його словами, після того, як функції з реєстрації були передані з Києва на місця, доходи, які раніше йшли в центральний бюджет, вже підуть в бюджет міста: «На 2016 рік доходи міст зростуть ще мінімум на 50 мільйонів. Їх можна витратити на лікарні, школи, відбудову міста та соціальні потреби».

Уже зараз, підкреслив Глава Уряду, завдяки децентралізації перевиконання бюджету по місту Чернівці - плюс 80 мільйонів гривень: «Це реальні гроші, які знаходяться на рахунку в місті».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності ухвалити в парламенті у другому читанні чотири законопроекти, які дозволять передати на місця додаткові функції -  зокрема, функції Державної архітектурно-будівельної інспекції, інших органів державної влади,  видачі паспортів та в майбутньому ідентифікаційних карток. Глава Уряду висловив сподівання, що ці проекти законів будуть ухвалені наступного тижня.

«Усе залежить від волі і бажання місцевої влади. Ми все віддали. Завдання місцевої влади – брати ті повноваження, які віддав Київ, і надавати послуги для своїх громадян», - сказав Глава Уряду.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua