Арсеній Яценюк: Створення опорних шкіл - основне завдання в освітній політиці 2016 року (відео)
середа, 2 березня 2016, 15:24

«Наше програмне завдання на 2016 рік – це якість середньої освіти. Тому що середня освіта є базою для майбутнього країни, для нових якісних фахівців і для того, щоб Україна мала кадровий потенціал, аби далі проводити реформи, через десятиліття в тому числі», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 2 березня.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого року звернувся до Міністерства освіти розробити  проект створення опорних шкіл - так званих hub schools: «Це нова якісна школа, яка дає якісну освіту».

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей  на засіданні Уряду представив відповідний проект.

Глава Уряду звернувся до Міністерства освіти і науки України підготувати рамкову постанову щодо створення опорних шкіл, аби визначити основний напрямок політики з цього питання для місцевої влади.  Арсеній Яценюк звернувся до місцевих громад: «Ви зробили одну опорну школу, ми дали автобуси, ви відремонтували дороги, і ви коштів отримуєте стільки ж, скільки б отримувало десять шкіл. Ви підвищуєте зарплату, ви ремонтуєте кабінети, купуєте обладнання. Ми не забираємо у вас жодної копійки, залишаємо все вам. І таким чином економічно стимулюємо до того, щоб вони пішли по процесу дійсно успішної і якісної освіти».

«Треба дати дуже чіткий сигнал, що у тому випадку, якщо місцева влада йде по шляху формування опорних шкіл, весь фінансовий ресурс в повному обсязі залишається в їхньому розпорядженні», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду наголосив, що проведе розмову з керівниками областей з тим, щоб вони терміново оголошували тендери на закупівлю тисячі автобусів для шкіл, аби 1 вересня ці автобуси були вже придбані.

600 млн грн на придбання шкільних автобусів, як повідомив заступник Міністра освіти і науки, було виділено з Державного бюджету. Частина коштів має бути передана з місцевих бюджетів.

Глава Уряду підкреслив, що місцеві бюджети додатково отримали минулого року 24 мільярди гривень: «У нас процес децентралізації якийсь однобокий: «дайте грошей і не давайте відповідальності». Є державні пріоритети. Це безпосередньо відповідальність місцевої влади – середня освіта. Ми забезпечуємо фінансовим ресурсом, ми забезпечуємо державною політикою. А їхнє завдання – реалізовувати цю державну політику спільно з Урядом».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності, аби директори опорних шкіл обиралися на відкритих конкурсах.

Крім того, Глава Уряду  нагадав, що торік на придбання обладнання для шкіл  Уряд виділив 100 млн грн, а цього року – 200 млн грн. Він наголосив на необхідності того, аби ці кошти були використані місцевою владою за призначенням.

«В освітній політиці це основне завдання 2016 року. Ми не в стані змінити все зразу, але ми зобов'язані почати цей процес. Опорні школи і фінансування опорних шкіл і якісна освіта – я вважаю, що це суперважливий проект для країни і для наших дітей.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua