Арсеній Яценюк та Арсен Аваков оглянули облаштування державного кордону на Харківщині (фоторепортаж)
субота, 24 листопада 2018, 16:12

У суботу, 24 листопада, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк та міністр внутрішніх справ України, представник НФ в уряді Арсен Аваков побували на ВПС "Дергачі" Харківського прикордонного загону.

Вони оглянули ділянку державного кордону з повітря, проїхали вздовж його лінії і ознайомилися з облаштуванням відділу прикордонної служби "Дергачі".

Арсеній Яценюк зазначив, що облаштування ділянки державного кордону цілком відповідає європейському рівню, і підтвердженням цьому є те, що деякі європейські країни запозичують український проект.

Облаштування державного кордону з Росією проводиться вперше за історію нашої держави, підкреслив він: "Ті, хто охороняють державний кордон, вперше за історію України отримали можливість дійсно нести службу по охороні державного кордону і мати можливості, як перша лінія оборони, зупиняти агресора".

Лідер НФ висловив вдячність прикордонній службі, а також нинішньому уряду за те, що цей проект не було зупинено, незважаючи на недофінансування та дискредитаційну кампанію.

Він підкреслив, що намагання певних політиків дискредитувати проект - це намагання дискредитації в цілому ідеї державного кордону. Першою кампанію з дискредитації проекту розпочала Росія, сказав він, проте підхопили її і всередині країни: "Хочу звернутися до тих, хто дискредитовував цей проект: на кого ви працювали і на кого ви працюєте до сьогоднішнього дня?".

Лідер НФ підкреслив, що за кілька років неможливо, як закидають критикани, облаштувати майже 2500 км кордону, та ще й в умовах недофінансування: "Розумію, що було порушено кримінальне провадження за зловживання на будівництві кордону. Тільки ж треба сказати правду, звідки це провадження - на підставі підпису Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, який дав доручення Міністерству внутрішніх справ провести перевірку використання коштів державного бюджету".

"Після цього новостворені органи роблять з цього дешеве політичне шоу. Якщо порушили закон – притягніть до відповідальності. Якщо не порушили закон – притягніть до відповідальності тих, які заявили про це порушення", - наголосив він.

Арсеній Яценюк зазначив, що у зв'язку з цим звучать абсурдні цифри в десятки та сотні мільйонів, хоча на весь проект було виділено загалом близько 800 мільйонів: "Там, де є зловживання, доведіть. Доведіть у суді. Я буду перший, хто буде аплодувати такому рішенню. Але якщо ви перетворили свою роботу по боротьбі з корупцією на політичні гасла і дискредитацію державної програми будівництва кордону – за це також треба нести відповідальність".

У свою чергу Арсен Аваков наголосив, що сьогодні опорний пункт у ВПС "Дергачі" - один із 40, облаштованих уздовж кордону: "Рівень якості інженерних споруд високий. Найголовніше тут - інтелектуальна складова та реагування". 

Він повідомив, що в держбюджеті нинішнього року закладено поетапний розвиток цього проекту: "Після того, як ми практично завершуємо в цьому році Харківську область, переходимо на інші області".

"На дискредитацію цього проекту витрачається стільки грошей, що якби хоча б половина з них була спрямована на проект - ми вже, мабуть, (облаштовували кордон. – Ред.) на середині Луганської області", - сказав Арсен Аваков.

А Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал наголосив, що темпи облаштування кордону необхідно прискорювати: "Думаю, будемо звертатися і до уряду щодо додаткового фінансування".

Він підкреслив, що завдяки облаштуванню кордону ефективність роботи прикордонної служби буквально за два роки значно збільшилася: "Тільки в цьому році біля 20 мільйонів гривень – це затримання контрабанди на ділянці. Харківським загоном затримано біля 11 груп нелегальних мігрантів з організаторами".

Начальник Східного регіонального управління генерал-майор Андрій Ігнатьєв  додав, що після облаштування вдесятеро знизилася протиправна діяльність з боку злочинних угруповань на відповідних ділянках кордону.

Генерал-майор також підкреслив, що таке облаштування кордону - першої лінії оборони дає змогу значно економити людський ресурс: "На ділянку, яка, наприклад, раніше охоронялася 4-5 прикордонними нарядами, зараз за необхідністю ми надсилаємо 1-2 наряди".

Інженерно-технічне облаштування кордону складається з комплексних систем відеоспостереження та контролю, суцільного протитранспортного рову, контрольно-слідової смуги, невибухових інженерних загороджень та пересувних бойових модулів, які дозволяють створити суцільну зону спостереження вздовж всього кордону, а також є складовою системи вогневого ураження.

Технічні засоби, що складають основу системи, пов’язані в єдиний комплекс, керуються з єдиного центру  і дають змогу відслідковувати обстановку дистанційно, в режимі реального часу, розпізнавати загрози та ідентифікувати цілі, а також керувати силами реагування.

БІЛЬШЕ ФОТО можна переглянути ТУТ

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua