Арсеній Яценюк: Уряд не провів жодної тіньової приватизації і не дозволив жодному олігарху укріпити свої позиції (відео)
п’ятниця, 23 жовтня 2015, 14:51

«Уряд не провів жодної тіньової приватизації. Жоден об'єкт державної власності протягом 18 місяців діяльності цього Уряду не продався так, як продавали протягом останніх 20 років. Ми не створили жодного нового олігарха і не дали жодному укріпити свої позиції», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, відкриваючи разом із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Українсько-німецький економічний форум у Берліні в п’ятницю, 23 жовтня.

Він нагадав, що спроби українських олігархів придбати один із найбільших заводів за застарілим законодавством, яке зараз підлягає зміні, були присічені.

Уряд, підкреслив Арсеній Яценюк, зробив низку кроків для подолання корупції, зокрема у сфері енергетики: «Нашими першими кроками було позбавлення українського енергетичного сектору від впливу великого бізнесу і олігархії. Тепер в Україні немає непрозорих контрактів, немає компаній з непрозорою власністю, які торгували газом на десятки мільярдів доларів США. Тепер в Україні немає газових олігархів. Є прямі угоди між Україною і країнами-членами Європейського Союзу та між Україною і Росією».

Крім того, було відновлено контроль держави над однією з найбільших українських нафтових компаній - «Укрнафта».

Також було змінено податкову систему. Були підвищені податки на ті види бізнесу, які знаходяться під контролем монополій: «Власність зобов’язує – так написано в українській Конституції. І зобов’язання полягають в правильному й ефективному використанні своєї власності і в тому, щоб прозоро й чесно сплачувати частину свого доходу».

Для цього, підкреслив він, Урядом було розроблено закон про трансфертне ціноутворення: «Ми звертаємось до наших західних партнерів допомогти українській правовій системі зробити цей закон ефективним, допомогти українській правовій системі зробити так, щоби в офшорних зонах не ховались мільярди доларів, як це було раніше».

На шляху боротьби з корупцією Уряд також провів дерегуляцію: «Ми наполовину скоротили різного роду бюрократичні агентства, відомства, які займалися тільки одним – перевірками, щоб за цю перевірку отримати хабара. Ми скоротили масу ліцензій, дозволів ще старої радянської практики по контролю над українською економікою».

Арсеній Яценюк також наголосив, що в Україні вже працює запроваджений Міністерством юстиції України сервіс відкритих даних: «Тепер кожен громадянин може зайти на сайт Міністерства юстиції України і отримати будь-яку інформацію про наявність у Прем'єр-міністра України чи його родичів майна, квартир, акцій, власності й часток в суб'єктах підприємницької діяльності. А потім можна взяти декларацію будь-якого члена Кабінету Міністрів України і звірити з тими даними, отриманими через новий сервіс».

«Це ще один крок до того, щоб українське громадянське суспільство, українські медіа і будь-який громадянин країни зміг перевірити, що боротьба з корупцією відбувається не на словах, а на реальних кроках», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua