Арсеній Яценюк у Биківні: «В цивілізованому світі немає місця імперським амбіціям і диктатурі. Хто йде цим шляхом - має закінчити Гаазьким трибуналом» (відео)
четвер, 17 вересня 2015, 19:21

У четвер, 17 вересня, Прем'єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк та Глава Уряду Польщі Ева Копач, яка прибула до України з одноденним робочим візитом, взяли участь у церемонії вшанування пам'яті жертв тоталітаризму у Биківні.

У рамках меморіальних заходів, присвячених Катинській трагедії, керівники Урядів України і Польщі поклали квіти до Меморіалу жертв тоталітаризму в Биківні - поховань польських і українських жертв сталінського режиму.

Вони вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Відбувся молебень за жертвами сталінських репресій.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Биківнянські могили - місце великої трагедії й «знущання над людською гідністю і свободою»: «Тисячі українців, поляків, євреїв і інших вільних людей були замордовані більшовицьким радянським сталінським режимом».

Глава Уряду України наголосив на важливості сьогоднішнього візиту Прем'єр-міністра Польщі: «Це є місце нашої спільної трагедії. Ці трагедії нас повинні тільки об'єднувати, робити сильнішими. І ми ніколи не повинні допустити їх повторення».

Він наголосив, що з уроків історії «потрібно робити серйозні висновки»: «Нацисти і більшовики-комуністи ділили наші країни і знущалися над нашими народами. У Бресті нацисти і «совєти» проводили спільний парад. За нашими спинами був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа. І саме це стало причиною в тому числі Другої світової війни –  здача чужих інтересів, щоб начебто втримати свої».

«На цьому святому місці для українців і поляків ми повинні поклястися в тому, що будемо продовжувати боротьбу за нашу свободу, нашу волю і незалежність. За вільний світ і цінності вільного світу», - наголосив він.

У цій боротьбі, підкреслив Прем’єр-міністр України,  треба бути єдиними – «так, як зараз ми демонструємо всьому світу підтримку в боротьбі проти російської агресії».

«В цивілізованому світі немає місця імперським амбіціям, тоталітаризму і диктатурі. А той, хто йде цим шляхом, повинен закінчувати Гаазьким трибуналом», - підкреслив Глава українського Уряду. 

Арсеній Яценюк наголосив, що єдність Варшави і Києва – «це вісь європейського майбутнього наших країн»: «Ми були разом, ми є разом і ми будемо разом в нашій спільній боротьбі за наше європейське майбутнє».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua