Прем'єр-міністри України та Словаччини виступили проти будівництва Nord stream-2 (відео)
четвер, 10 вересня 2015, 15:44

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та Глава Уряду Словаччини Роберт Фіцо виступили проти будівництва газогону Nord stream-2. Про це вони заявили по завершенні переговорів у Братиславі в четвер, 10 вересня.

Переговори Глав Урядів тривали 2,5 години.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підкреслив: «Газпром» підписав із представниками європейських держав угоди про те, що будуватиметься нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними висловами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять із нас ідіотів».

Роберт Фіцо наголосив, що це відбувається в той час, коли «в межах Європейської ради роками йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці».

«Йдеться про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І у тому разі, коли цей транзит зупинився б, то Україна не долічиться мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро», - наголосив він.

«Я хочу відхилити аргумент щодо того, що ця угода між «Газпромом» і газовими компаніями Західної Європи є лише питанням бізнесу. Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні взаємовідносини і зв'язки. Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які провадять свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, зокрема й Словаччину», - наголосив словацький Прем’єр-міністр.

Роберт Фіцо заявив, що порушить це питання перед Європейською радою.

Арсеній Яценюк наголосив, що коли був побудований перший газогін  Nord Stream, «Україна була позбавлена 1,5 мільярда доларів доходів від транзиту газу».

Крім того, наголосив він, «це не принесло жодної додаткової енергетичної незалежності для Європейського Союзу»: «Яка різниця, де брати газ, якщо у вас один і той самий постачальник?».

«Будівництво проекту Nord Stream-2 є антиєвропейським і антиукраїнським проектом», - наголосив Глава Уряду України.

Він підкреслив, що будівництво Nord Stream-2 означає для Європейського Союзу «втрату можливості прямого постачання газу через територію України по найкоротшому шляху»: «Обсяг таких втрат становить 140 мільярдів кубічних метрів газу, які можуть йти через українську газотранспортну систему».

«Будівництво Nord Stream-2 ставить під загрозу безпеку і безперервність постачання газу до країн Південно-Східної Європи. Це означає монополізацію шляхів постачання природного газу в Європейський Союз, а значить - підняття ціни для кінцевих споживачів в ЄС. Це означає в тому числі і втрати для наших друзів і партнерів словаків близько 800 мільйонів доларів доходів», - наголосив Глава Уряду України.

Для України будівництво «Північного потоку-2» , підкреслив Арсеній Яценюк, означає «виключення з транзитних поставок до Європейського Союзу»: «Це втрата 2 мільярдів доларів доходів, які ми отримуємо за транзит і безпечне постачання газу до Європейського Союзу».

«Це просто несправедливо ні по відношенню до наших європейських партнерів, ні по відношенню до України», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд України прийняв рішення щодо створення спільного підприємства по оперуванню українською газотранспортною системою: «До 49% спільної компанії по управлінню і модернізації української ГТС може належати компаніям-операторам із країн-членів Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки».

«Укотре звертаюся до наших європейських партнерів. Ви повинні стати партнерами на реальних діях. Давайте спільно оперувати українською газотранспортною системою. Це дасть можливість забезпечити транзит газу в Європейський Союз. Це не дасть можливості російському «Газпрому» мати монополію на європейському ринку. І це дасть змогу реально модернізувати українську ГТС», - підкреслив Глава Уряду України.

«Сподіваюся, що Європейська комісія не просто зверне увагу на це, а що буде прийняте правильне рішення, яке відповідає не ціні, а європейським цінностям», - сказав Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua