Арсеній Яценюк у Братиславі зустрівся з Головою Парламенту Словаччини Петером Пеллегріні
четвер, 10 вересня 2015, 18:37

У четвер, 10 вересня, Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в рамках робочого візиту до Братислави зустрівся з Головою Парламенту Словацької Республіки Петером Пеллегріні.

Глава Уряду України підкреслив, що високо цінує відносини і партнерство України та Словаччини, яке ґрунтується на солідарності та конкретних справах.

Арсеній Яценюк нагадав, що Парламент Словаччини одним із перших ратифікував Угоду про асоціацію України з ЄС.

Прем’єр-міністр України також висловив вдячність за гуманітарні ініціативи словацького Парламенту, які стосуються, зокрема, лікування українських дітей із Луганщини.

«Ми дуже цінуємо допомогу словацьких експертів, які співпрацюють з Урядом України, зокрема в сфері податкової реформи», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Петер Пеллегріні наголосив, що Словаччина підтримує Україну і завжди виступатиме з позиції цілісності і непорушності кордонів. Словацька позиція однозначна і щодо засудження незаконної анексії Криму, підкреслив Голова Парламенту Словаччини.

Під час зустрічі сторони обговорили цілий комплекс питань двостороннього співробітництва, зокрема пожвавлення міжпарламентської співпраці, торгівельної взаємодії між Україною та Словаччиною,  питання прикордонного руху.

Окремо обговорено безпекове питання та консолідацію зусиль для мирного врегулювання становища на Сході України.

У свою чергу, Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підкреслив: «Газпром» підписав із представниками європейських держав угоди про те, що будуватиметься нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними висловами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять із нас ідіотів».

Роберт Фіцо наголосив, що це відбувається в той час, коли «в межах Європейської ради роками йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці».

«Йдеться про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І у тому разі, коли цей транзит зупинився б, то Україна не долічиться мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро», - наголосив він.

«Я хочу відхилити аргумент щодо того, що ця угода між «Газпромом» і газовими компаніями Західної Європи є лише питанням бізнесу. Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні взаємовідносини і зв'язки. Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які провадять свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, зокрема й Словаччину», - наголосив словацький Прем’єр-міністр.

Роберт Фіцо заявив, що порушить це питання перед Європейською радою.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua