Арсеній Яценюк у Варшаві: Україна хоче стати частиною газового енергетичного хабу з європейськими партнерами
середа, 9 вересня 2015, 17:03

«Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хабу, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною. Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільні і ми зможемо вільно торгувати, без будь-яких обмежень», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер політичної сили «Народний фронт» Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з Главою Уряду Республіки Польща Евою Копач у Варшаві.

«Це ще один крок до того, щоб Україна стала більш енергонезалежною», - підкреслив Глава Уряду.

Створення цього великого газового енергетичного хабу, яке відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в Європейському Союзі - і третьому енергетичному пакету, і Європейській хартії, - «це ще один шлях, як нам зробити ціну на газ ринковою, як позбавитися від російської газової залежності і як запровадити нові і прозорі умови для функціонування енергетичного ринку», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що підписано Меморандум, який дає можливість почати проектування будівництва газового інтерконектору між Україною і Польщею загальним обсягом постачання до 10 мільярдів кубічних метрів газу.

Україна, зазначив Арсеній Яценюк, вже провела попередні розрахунки, за якими на цей проект нашій країні необхідно 160 мільйонів доларів: «Зараз ми очікуємо розрахунки від наших польських друзів».

Глава Уряду України також повідомив, що під час зустрічі з Евою Копач було обговорено питання розширення співпраці двох країну в митній справі: «Сьогодні ми разом прийняли рішення щодо невідкладного початку переговорів про підписання нової угоди про пункти спільного контролю на наших митницях».

Він нагадав, що за чинною угодою, підписаною 2001 року, діє чотири пункти спільного контролю: «Ми запровадимо спільний контроль між Україною і Польщею на восьми відповідних пунктах пропуску».

Лідер «Народного фронту» висловив вдячність Главі Уряду Польщі за підтримку України, за високий рівень діалогу і «за ті практичні рішення, які ми спільно приймаємо». 

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк перебуває з робочим візитом у Варшаві. Сьогодні запланована його зустріч із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua