Арсеній Яценюк у ВР: Спільне завдання Парламенту, Уряду і Президента – виконати всі технічні критерії щодо впровадження безвізового режиму з ЄС
четвер, 8 жовтня 2015, 13:00

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів України ухвалити пакет законодавства, необхідний для виконання плану щодо лібералізації візового режиму з ЄС «і дати можливість громадянам України почути себе дійсно частиною Європейського Союзу і великої об'єднаної Європи». Про це Глава Уряду сказав на засіданні Парламенту в четвер, 8 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд вже зробив низку невідкладних кроків, необхідних для лібералізації візового режиму для громадян України: «У першу чергу в нас стояло питання щодо видачі біометричних паспортів. І нам вдалося з минулого року придбати відповідне обладнання, налаштувати його, навчити людей».

У цьому році вже видано понад 660 тисяч біометричних паспортів для громадян України, повідомив він.

Окрім того, Україна підключилася до системи «Інтерполу»: «Тепер 39 пунктів пропуску мають безпосередній зв'язок з системою «Інтерполу», і інформація щодо будь-якої особи, яка занесена до бази «Інтерполу», негайно повідомляється в центральний офіс і затримується українськими правоохоронними органами».

Арсеній Яценюк наголосив, що завдяки зусиллям парламенту було ухвалено низку антикорупційних законів, насамперед закон про створення Національного антикорупційного бюро: «Позавчора вже розпочато конкурс на призначення антикорупційного прокурора, що є ключовою передумовою для того, щоб Україна отримала як безвізовий режим, так і фінансову допомогу від наших західних партнерів».

Також був ухвалений закон про Національне антикорупційне агентство. Арсеній Яценюк нагадав,  що Уряд разом із громадянським суспільством і партнерами з Європейського Союзу повністю змінили склад номінаційної комісії по вибору керівництва Національного антикорупційного агентства: «І це агентство, яке виконуватиме превентивну функцію і перевірятиме декларації державних чиновників, -  почне працювати».

Арсеній Яценюк нагадав, що протягом останніх декількох місяців Україну відвідало вісім місій Європейського Союзу по чотирьох напрямках: «У всіх питаннях зазначений суттєвий прогрес».

Водночас Глава Уряду підкреслив, що для того, аби громадяни України за новими біометричними паспортами отримали право безвізових поїздок до країн-членів Європейського Союзу, у парламенті необхідно ухвалити відповідний  пакет законодавства.

Насамперед йдеться про закони щодо боротьби з корупцією: «Ці закони розроблялися Урядом і окремими членами парламенту за участі і з урахуванням безпосередніх рекомендацій як Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), так і Європейського Союзу. Без цих законів безвізовий режим отримати неможливо».

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз в Європейському Союзі «доволі складна ситуація з міграцією»: «Російська військова операція в Сирії і сотні тисяч мігрантів, які хлинули до Європейського Союзу, не додають політичної впевненості, що всі політичні сили в Європейському Союзі будуть одностайно виступати за запровадження безвізового режиму для України».

«Саме тому спільне завдання Парламенту, Уряду і Президента України – виконати всі технічні критерії щодо забезпечення впровадження безвізового режиму з ЄС. Наше спільне завдання – ухвалити всі закони, завершити всі технічні процедури і не дати жодного шансу звинуватити Україну в тому, що ми не виконали ту чи іншу технічну процедуру чи той чи інший критерій, який є передумовою для запровадження безвізового режиму», - підкреслив Глава Уряду. 

Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів ухвалити необхідний пакет законодавства «і дати можливість громадянам України відчути себе дійсно частиною Європейського Союзу і великої об'єднаної Європи».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua