Арсеній Яценюк: Україна повинна вступити в новий рік із бюджетом, який відповідає напрацьованим із МВФ критеріям (відео)
п’ятниця, 18 грудня 2015, 13:34

«Україна повинна вступити в новий рік із бюджетом, який відповідає критеріям, визначеним нами спільно з Міжнародним валютним фондом, щоби Україна залишилась в програмі МВФ. Це ключова умова», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в п’ятницю, 18 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що 17 грудня, відповідно до норми Бюджетного кодексу України, Кабінет Міністрів України і персонально Міністр фінансів провела представлення проекту Державного бюджету на 2016 рік в стінах парламенту України.

«Відповідно до норми Бюджетного кодексу, в тому випадку, якщо парламент не відхилив відповідний проект бюджету і не повернув його до Уряду України, це означає, що ми вступили в стадію формування Державного бюджету на 2016 рік. Це означає, що парламент прийняв до розгляду бюджет на 2016 рік», - наголосив він.

Глава Уряду повідомив, що вчора  Уряд проводив «дуже тривалі дискусії» з членами парламенту як щодо проекту бюджету, так і проекту Податкового кодексу. Він висловив сподівання, що створена в стінах Верховної Ради України робоча група  за участі Глави Уряду,  Міністра фінансів, Голови Парламенту, членів парламентських комітетів і членів фракцій «напрацює спільний узгоджений закон України про Державний бюджет на наступний рік, і так само напрацює узгоджений проект змін до податкового законодавства».

«Сподіваюся, до четверга ми знайдемо порозуміння», - підкреслив Глава Уряду.

Він зазначив, що бюджетний процес за останні десять років завжди відбувався за однією стандартною процедурою – «опозиція завжди критикує»: «У минулому році так само було доволі серйозне протистояння в стінах парламенту з приводу проекту бюджету. Але в результаті цього законопроект був ухвалений, доходи місцевих бюджетів зросли на 40%, доходи Державного бюджету також зросли практично на 40%, всі соціальні стандарти були виконані, жодної копійки заборгованості ні по заробітних платах, ні по пенсіях, ні по витратах, що основне, на національну безпеку і оборону, - немає».

«Тому так само ми спокійно, без зайвої політизації пройдемо цей бюджетний процес. І Україна повинна вступити в новий рік із бюджетом, який відповідає критеріям, визначеним нами спільно з Міжнародним валютним фондом, для того, щоби Україна залишилась в програмі МВФ. Підкреслюю - це є ключова умова і вимога», - наголосив Арсеній Яценюк.

Робота з Міжнародним валютним фондом, підкреслив він, – «це не просто отримання додаткової фінансової подушки, щоб збільшити золотовалютні резерви»: «Наша робота з Міжнародним валютним фондом – це є основний критерій відповідності України тим показникам реформ, які сприймаються іноземними інвесторами та західними партнерами. Це і є реальна оцінка, чи проходять реформи».

«Два транші Міжнародного валютного фонду Україною отримані. І вони були отримані тільки тому, що всі ті кроки по реформам, які були прописані в програмі дій Кабінету Міністрів України і в нашій спільній програмі з МВФ, виконувалися. Тому нам треба далі рухатися цим шляхом», - наголосив Глава Уряду.

«Сподіваюсь на розуміння членів парламентської коаліції в необхідності ухвалення як збалансованого і адекватного Державного бюджету, так і податкової реформи», - підкреслив Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua