Арсеній Яценюк: «Уперше за історію незалежності ми не купили в Росії протягом зими жодного кубічного метра газу» (відео)
вівторок, 16 лютого 2016, 18:09

«Якщо ми будемо активно рухатися по шляху реформ, якщо ми будемо активно запроваджувати заходи енергоефективності, то ми в стані вже протягом п’яти років стати енергетично незалежною державою і покладатися виключно на власні ресурси природного газу», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у вівторок, 16 лютого, у Парламенті під час звіту Уряду про роботу за рік.

«Ми вперше за всю історію української незалежності не купили в Російської Федерації протягом зими жодного кубічного метра газу», - наголосив він.

Глава Уряду підкреслив, що зараз у сховищах накопичено понад 10 мільярдів кубічних метрів газу: «Це на 2 мільярда кубічних метрів газу більше, ніж було в минулому році».

Завдяки урядовій програмі енергоефективності, підкреслив він, вдалося зменшити споживання природного газу на 20%: «Це на 20% менше грошей, які пішли б на рахунки російського «Газпрому», за які «Газпром» разом із кремлівським режимом купує танки, літаки і фінансує свою армію».

В енергетичному секторі Урядові вдалося «відмовитися від посередників, газових олігархів і різного роду тіньових схем, які існували в українському газово-енергетичному секторі».

«Зараз українська компанія НАК «Нафтогаз» купує природний газ виключно за прозорими і публічними контрактами у країн-членів Європейського Союзу, у провідних шести найбільших європейських компаній», - підкреслив він.

«Ціна, за якою ми купуємо в Європі, нижче ніж та ціна, яку нам запропонував російський Газпром», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду підкреслив, що українська сторона розпочала судові спори проти російського «Газпрому» щодо двох газових контрактів в Стокгольмському арбітражному суді. За першим позовом щодо контракту купівлі-продажу Україна вимагає 14,5 мільярда доларів США. За другим – щодо транзитного контракту, Україна вимагає 8,2 мільярда доларів США.

«Сподіваюся, що до кінця поточного року відповідні рішення Стокгольмським арбітражним судом будуть винесені на нашу користь. Тому що у нас правильна позиція», - сказав він.

Глава Уряду також нагадав, що були змінені ставки ренти на видобуток природного газу.

«Нам вдалося утримати високу ставку для так званої спільної діяльності, тому що це темна і це фальшована схема. І ми вкотре закликаємо тих, які вкрали ліцензії, ще раз усвідомити, що іншого шляху не буде. Ставка 70% є, була і буде залишатися. Виключно прозорі контракти і виключно прозорі угоди про розподіл продукції», - наголосив Прем’єр-міністр.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua