Арсеній Яценюк: Уряд прийняв рішення про затвердження нового статуту НАК «Нафтогаз України» (відео)
п’ятниця, 4 грудня 2015, 21:32

«Ми зможемо пережити зиму без закупівлі російського газу», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 4 грудня.

Наразі у газових сховищах України 16 мільярдів кубічних метрів газу. «Ми зможемо пережити зиму без закупівлі російського газу. Зараз ми працюємо над тим, щоби отримати револьверний кредит на постійну закупівлю газу від країн-членів Європейського Союзу», - зазначив він.

Сьогодні, повідомив Арсеній Яценюк, Уряд прийняв рішення про затвердження нового статуту Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Ця компанія, нагадав він, в минулому році отримувала з бюджету 10 мільярдів доларів на покриття свого дефіциту. В цьому році - всього-на-всього 1 мільярд. «Ми скоротили дефіцит компанії в десять разів. А в наступному році,  думаю, вона взагалі нічого не отримає, тому що вийде на нульовий беззбитковий рівень», - повідомив Глава Уряду.

Цінова тенденція по газу «нормальна, тому що ціни на нафту падають», і відповідно знижується ціна на природний газ, додав він.

Щодо ситуації з вугіллям, наголосив Арсеній Яценюк, наразі його дефіцит складає 1,5 мільйона тонн. Він нагадав, що «чотири місяці тому на енергетичному штабі попередив Міністра енергетики, що «нам необхідно мати 3,5 мільйона тонн вугілля»: «Дефіцит зараз 1,5 мільйона тонн. Моє доручення Міністром не було виконано».

Він повідомив, що фактично зараз необхідно з резервного фонду Кабінету Міністрів України виділяти гроші і терміново шукати вугілля. Немає «іншого варіанту зараз, ніж те, щоби Уряд займався невластивою функцією».

Глава Уряду повідомив, що звернувся до Президента України: «Президент розглядав питання енергетичної безпеки в травні поточного року. Він підписував відповідний указ про енергетичну безпеку і енергетичну ефективність. Я звернувся до Президента, щоб ми на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони розглянули питання енергетичної безпеки країни». 

«Але Уряд робить все для того, щоб пройти зиму. Газ в сховищах є. Зараз невідкладно, в екстреному порядку, почали займатися питанням закупівлі вугілля», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua