Арсеній Яценюк: Уряд виділяє 1 мільярд гривень об'єднаним територіальним громадам (відео)
середа, 16 березня 2016, 15:08

Уряд України передбачив 1 мільярд гривень на пряму фінансову допомогу об'єднаним територіальним громадам: «Таким чином, ті, які прийняли добровільне рішення об'єднатися і створити більш спроможну і сильнішу територіальну громаду,  отримають допомогу з бюджету», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 16 березня.

«Ці кошти повинні йти на те, щоби добровільні об'єднання територіальних громад стали спроможні, стали сильніші й основне - щоби люди, які живуть в таких об'єднаних територіальних громадах, отримували кращі послуги: кращу освіту, медицину, інфраструктуру», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що після ухвалення законодавства про добровільні об'єднання громад було об'єднано 159 територіальних громад.

«Держава чітко заявила, що добровільне об'єднання ми будемо стимулювати тільки економічними, а не адміністративними чинниками», - нагадав він.

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що перший етап об'єднання територіальних громад пройшов, і зараз призупинився на 10% від запланованого показника.

Глава Уряду звернувся до Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка знайти шлях, як продовжити процес добровільного об'єднання громад: «Основне – треба послухати людей, чому зупинився процес».

Арсеній Яценюк зазначив, що надходили пропозиції щодо адміністративного об'єднання територіальних громад: «Думаю, що у нас вже є не найкращий досвід 2005 року, тому ми його повторювати не будемо. Але зараз треба перезапустити механізм добровільного об'єднання територіальних громад, щоб люди самостійно визначалися, де в них адміністративний центр, яка у них мережа шкіл та лікарень, і що вони самі господарі на своїй території, в тому числі і по фінансовому ресурсу, який виділяємо ми і збирають вони».

«Треба знайти спільне рішення, для того щоб цей процес продовжився. Тому що це є частина децентралізації - ми передаємо ресурс, але ми й передаємо повноваження. І треба, щоб ті, які вирішили мати об'єднану територіальну громаду, отримали гроші й відповідальність перед людьми, які вирішили об’єднатися».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua