Арсеній Яценюк: Уряд забезпечив фінансування антикорупційних органів. Сподіваюся, що вони в найкоротші терміни почнуть свою активну роботу
п’ятниця, 4 грудня 2015, 21:39

Уряд забезпечив фінансування Національного агентства з запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро і Національної антикорупційної прокуратури: «Сподіваюся, що вони в найкоротші терміни почнуть свою активну роботу», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 4 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що Урядом створене Національне агентство запобігання корупції. Зараз проходить конкурсна процедура по призначенню членів  цього органу: «Вони відповідальні за те, щоби перевіряти декларацію державного службовця. А з наступного року декларація державного службовця буде така, що треба буде декларувати ще й все рухоме майно. Тобто, вона буде повністю вичерпна. І будь-яке придбання, будь-який рахунок, який вище 20 тисяч гривень, треба буде пояснити».

«Якщо ви в декларації написали одне, а живете по-іншому, і хтось написав про це заяву, - це агентство має прийти до вас і запитати підтвердні документи. Тобто, це так званий превентивний орган», - пояснив він.

Крім того, нагадав Глава Уряду, створений незалежний орган - Національне антикорупційне бюро. Майбутніх детективів НАБ, зазначив він, уже тренують американські партнери: «Ці люди будуть приходити до корупціонерів з конкретними кримінальними справами і розпочинати конкретні кримінальні провадження».

«Для того, щоб запрацювало НАБ, ми створили третій орган – Національну антикорупційну прокуратуру, і призначений антикорупційний прокурор», - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання щодо реформування прокуратури, Арсеній Яценюк підкреслив, що «надто багато органів далі відповідальні за розслідування корупційних злочинів – наприклад, Служба безпеки України, частина компетенції залишилася ще й у Міністерства внутрішніх справ». Арсеній Яценюк наголосив на необхідності «повністю прибрати надмірні процесуальні повноваження в інших органів».

«У нас є Національне антикорупційне бюро, воно розслідує всі кримінальні справи. У нас є Національний антикорупційний прокурор – він здійснює загальний нагляд за цим. У нас є Національне антикорупційне агентство – воно виконує превентивну функцію. І тепер вся ця машина повинна злетіти і показати реальний результат», - підкреслив він.

Глава Уряду наголосив при цьому на необхідності уникнути помилок, яких свого часу припустилися деякі європейські партнери. Арсеній Яценюк навів приклад, який розповів йому  директор польського антикорупційного бюро: «Перший директор польського антикорупційного бюро дотепер ще сидить у тюрмі. Тому що почали займатися невластивими справами, в тому числі і політичними переслідуваннями».

«Моя ідея, яку я буду обговорювати з нашими американськими друзями і європейцями, - створити міжнародну антикорупційну платформу, міжнародну антикорупційну місію, коли сюди би приїхали слідчі ФБР, NSA Великобританії, які би зайнялися практичною допомогою всім цим органам», - підкреслив він. 

Йдеться не лише про технічну допомогу, наголосив Арсеній Яценюк. Створення міжнародної антикорупційної місії дасть змогу проводити спільні антикорупційні розслідування: «Як правило, кошти, які внаслідок корупційних діянь отримуються в Україні, ідуть через американські чи європейські банки. Місія дасть нам можливість зразу порушувати відповідні кримінальні провадження або в Сполучених Штатах, або в країнах-членах Європейського Союзу і проводити спільні антикорупційні розслідування».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua