Арсеній Яценюк: Урядовий проект судової реформи – повне перезавантаження судової системи та обрання нових суддів на прозорому конкурсі
середа, 21 жовтня 2015, 12:20

«Кабінет Міністрів схвалює концепцію судової реформи, щоби українські суди нарешті стали незалежні та здійснювали правосуддя не іменем долара США, а іменем України», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 21 жовтня.

«Основна проблема, яка сьогодні існує в Україні в питанні захисту прав і свобод людини і громадянина, - це суди», - підкреслив Глава Уряду.

Судова реформа, яка пропонується Урядом і яка підтримується Президентом країни, полягає в необхідності повного перезавантаження всіх судів, підкреслив Глава Уряду: «Це означає, що в Україні повинні бути набрані нові судді за тим же принципом, за яким була сформована нова Національна поліція України».

«Перший елемент нашої судової реформи - це перезавантаження судової системи, обрання нових суддів на прозорому і незалежному конкурсі, і формування нових українських судів», - наголосив Арсеній Яценюк.

Другий елемент судової реформи, за його словами, – це формування «виключно трьохланкової судової системи», яка складається з місцевих судів, апеляційних судів та найвищої судової інстанції в країні, визначеної Конституцією - Верховного суду України.
Глава Уряду зазначив, що левова частка справ повинна вирішуватися в місцевих судах, аби люди «десятками років не очікували на остаточне рішення суду, щоб захистити себе і свої права».

Глава Уряду підкреслив, що сьогодні органи з обрання і контролю над суддями не позбавлені політичного впливу: «Третій елемент нашої судової реформи передбачає повне позбавлення політичного впливу як Вищої ради юстиції, так і інших органів, які здійснюють контроль за судовою системою, обрання і призначення судів».

Урядовий проект судової реформи також передбачає, що структура і система судів повинна визначатися виключно законами України.

«Ми переконані, що Президент, парламент і Уряд єдині в цілі досягнення незалежної судової системи, яка буде захищати інтереси громадян та бізнесу і буде судити по праву і по закону», - підкреслив Глава Уряду. 

«Часу на це немає. Чим швидше будуть проведені відповідні конституційні зміни, тим швидше в Україні буде вирішена одна з ключових проблем корупції – корупція в судовій гілці влади», - наголосив лідер «Народного фронту».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua