Арсеній Яценюк в інтерв‘ю ATR: Треба створити Кримську платформу, яку ми ініціювали ще у 2018 році (відео)
четвер, 24 грудня 2020, 23:15

Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк підтримує ідею створення Кримської платформи як міжнародного майданчика для здійснення тиску на РФ у питанні повернення українського Криму. Про це він сказав в інтерв’ю першому кримськотатарському каналу ATR.

Арсеній Яценюк нагадав, що ініціативу формування Кримської платформи ще у 2018 році висловив його зовнішньополітичний радник, заступник міністра закордонних справ України у 2014 році Данило Лубківський. Долучити до її роботи доцільно було б сотню країн світу, які засудили незаконну анексію Криму, коли підтримали відповідну резолюцію Генеральної асамблеї ООН.

«Тобто, Кримська платформа – це світовий міжнародний майданчик, який, перше – забезпечує перебування питання Криму в міжнародно-правовому аспекті, в світовому, як питання, яке треба вирішувати. Друге – який передбачає необхідну кількість, максимальну консолідацію всіх наших міжнародних партнерів по тому, щоби вони підтримували санкції проти Росії», - пояснив лідер «Народного фронту».

«Третє – який передбачає щоденну діяльність по підтримці кримськотатарського народу, який проживає в Криму. Четверте – який забезпечує міжнародний тиск на Росію по збереженню прав людини. І п’яте – який не дає можливості Росії мілітаризувати Крим остаточно», - додав він.

Арсеній Яценюк провів історичні аналогії між нинішньою окупацією РФ українських територій та діями СРСР у країнах Балтії.

«Після пакту Молотова-Ріббентропа Балтійські країни були захоплені радянською владою і були окуповані совєтами. Я переконаний, що тодішні сучасники, майже ніхто не вірив, що настане час, коли Балтійські країни стануть членами Європейського Союзу, членами НАТО, і американська декларація Велеса про невизнання окупації російської, совєтської окупації Балтійських країн стане реальністю. Але це ж сталося», - нагадав він.

Арсеній Яценюк висловив переконання, що так само справедливість восторжествує і щодо окупованих РФ українських Криму, Донецька та Луганська.

Він звернувся до мешканців Криму: «Прийде час, де ми знову будемо вільні, де ця земля буде звільнена від ворога, де Україна повернеться до своїх кордонів. Я знаю і вірю, що прийде час, де я знову зможу поїхати в Крим, знову в Бахчисарай. І кожен з вас так само не просто приїде до Києва, але кожен з нас скаже: це наша єдина Україна, єдина Україна, де є Крим, Донецьк і Луганськ».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua