Арсеній Яценюк в Ризі: Санкції можуть бути скасовані лише в разі повного виконання Мінських домовленостей (відео)
четвер, 5 листопада 2015, 21:28

«Очікуємо, що ЄС продовжить санкції, якщо Росія не виконає Мінські домовленості у повній відповідності до чітких вимог угоди», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з Главами Урядів Балтійських держав в рамках робочого візиту до Риги у четвер, 5 листопада.

Арсеній Яценюк зазначив, що це перша в історії зустріч у такому форматі: «Це історична зустріч для наших країн. Ми демонструємо потужну єдність, і ваші народи підтримують український народ у боротьбі за територіальну цілісність», - звернувся він до Прем’єр-міністра Латвії Лаймдоти Страуюма, Глави Уряду Литви Альгірдаса Буткявічюса а Глави естонського Уряду Тааві Рийваса.

Російська агресія – це загроза не лише для України, підкреслив Арсеній Яценюк: «Це загроза для світового порядку, для кожної країни-члена ЄС, члена НАТО і всього вільного світу».

«Нам вдалося зупинити російські війська. І дуже важливо втримати єдність в ЄС щодо питання санкцій. Санкції можуть бути скасовані лише в разі повного виконання Мінських домовленостей», - підкреслив Глава українського Уряду.

Повне виконання «Мінська», за його словами, означає, «що президент Путін має відвести свої війська, Україна має закрити кордон і українська влада має відновити повний контроль над територіями Донецька і Луганська».

Арсеній Яценюк також підкреслив, що цінує тверду позицію Глави Урядів Балтійських країн у невизнанні незаконної анексії Криму.

«Україна біліша білого у виконанні «Мінська», і сьогодні від Росії залежить, чи вони готові деескалувати ситуацію і забратися з України. Ми очікуємо, що ЄС продовжить санкції, якщо Росія не виконає Мінські домовленості у повній відповідності до чітких вимог угоди», - наголосив він.

Глава Уряду України також нагадав, що 1 січня набуде чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС: «Ні Росія, ні інша країна не має жодного права вето щодо плану імплементації ЗВТ».

Україна, зазначив він, готова до можливих кроків Росії у відповідь: «Ми засмучені тим, як Росія проводила технічні консультації. Вважаємо, що Росія сфокусована більше на політичному порядку денному щодо повністю економічної угоди, аніж на економічному порядку денному».

«Угода буде імплементована. І Україна чітко заявляє, що долучиться до найбільшого європейського ринку – ринку ЄС, щоб зробити українську продукцію більш конкурентною і створити взаємовигідну ситуацію для ЄС та України», - підкреслив він. 

Арсеній Яценюк висловив вдячність Главам Урядів країн Балтії за підтримку в тому, «аби зробити Україну процвітаючою та успішною державою»: «Ми дуже цінуємо технічну і гуманітарну допомогу ваших Урядів. Переконані,що об’єднано, спільними діями ми створимо історію успіху для ваших країн та України. Це наше спільне майбутнє і в ЄС».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua