Арсеній Яценюк: Відбулася одна з найбільших миротворчих операцій сторіччя (відео)
середа, 16 лютого 2022, 20:36

«Те, що зараз відбулося, – це одна з найбільших миротворчих операцій сторіччя. Це миротворча операція нового типу. США стали флагманом, об’єднали всіх партнерів – і в ЄС, і в НАТО, і запобігли ескалації і війні, яка організовувалася і до якої вже був готовий президент Путін», – підкреслив Голова Київського Безпекового Форуму, Прем’єр-міністр України в 2014-16 роках Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ 16 лютого.

Путін не очікував такої відповіді, наголосив Арсеній Яценюк: «Він не очікував, що Захід буде настільки об’єднаним. Що Захід зімкне ряди і підтримає Україну, що Захід не піде на жодні поступки і буде боротися за Україну, надавати летальну зброю, буде готовий запроваджувати санкції. Що Захід буде абсолютно чітким у своїй єдності».

«Початково його (Путіна) ідея полягала в тому, щоби або напасти на Україну, або ж залякати Україну і Захід і в результаті отримати не лише поступки, а взагалі капітуляцію. Але він не отримав цього і ніколи не отримає», – підкреслив він.

Водночас, підкреслив голова КБФ, ситуація не вирішена: «Абсолютно зрозуміло, що Путін буде намагатися розпочати нову, чи відкриту, чи таємну операцію і проти України, і проти Заходу».

«Захід і Україна мають розробити новий план дій в разі надзвичайних ситуацій. Оскільки Путін буде тиснути далі. І в цьому плані ми маємо усвідомлювати, що його мета – це захопити всю Україну та підірвати Захід. Його кінцева мета – тиснути на Захід, щоб вибити певні поступки», – наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що перспектива НАТО для України має ключове значення: «Ми розуміємо, що це рішення, яке має вирішуватися не в короткій перспективі, а в середньостроковій чи довгостроковій перспективі. Але до того ми повинні більше інтегрувати Україну в структури НАТО, зробити наше військо більш стійким».

Що стосується Мінських домовленостей, підкреслив голова КБФ, їх тлумачення Путіним «дорівнює капітуляції України»:

«Ми маємо наполягати виключно на нашому спільному прочитанні Мінських домовленостей. А саме - що Росія має вивести свої війська з України, Україна має відновити контроль над кордоном, повернути контроль над Донецьком і Луганськом, і тільки після цього Україна зможе провести дійсно відкриті й чесні вибори».

«Ми повинні триматися разом. Ми маємо робити висновки з того, що сталося. Переконаний, що ця криза зробила нас усіх сильнішими», – сказав Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua