Арсеній Яценюк відкрив ювілейний 10-й Київський Безпековий Форум (фото, відео)
четвер, 6 квітня 2017, 13:22

«Наша безпека залежить від дуже сильного політичного лідерства, яке необхідне в нинішньому світі», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, відкриваючи ювілейний 10-й Київський Безпековий Форум, організований Фондом «Відкрий Україну».

Арсеній Яценюк зазначив, що за десять років від того часу, коли був започаткований КБФ, відбулося дуже багато. Він нагадав про сумнозвісну промову президента Путіна, яку він виголосив на Безпековому форумі у Мюнхені 2007 року: «Тоді президент Путін фактично розв’язав нову холодну війну у світі. Це був початок переформатування глобального порядку після Другої світової війни».

Потім Росія вторглася в Грузію. Україна звернулася про надання їй Плану дій щодо членства в НАТО, та в результаті «двері досі відчинені, але ми не увійшли в ці двері», зазначив він.

Далі розпочалася війна в Сирії з дедалі більшою кількістю жертв: «Кілька днів тому в Сирії відбулося жахливе масове вбивство – коли режим Башара аль-Асада, підтримуваний президентом Путіним, вчинив ще один міжнародний злочин, вбиваючи невинних людей, убиваючи дітей хімічною зброєю».

Він зазначив, що на останнє десятиліття припала й «арабська весна» та Революція Гідності в Україні: «Коли Україна прийняла рішення рухатися в напрямку ЄС, об’єднатися з нашими європейськими друзями, президент Путін завдав удару. Він незаконно анексував Крим, направив свої війська в Донецьк і Луганськ та вчинив ще один міжнародний злочин, захопивши територію незалежної української держави».

Крім того, Велика Британія прийняла рішення про вихід з ЄС, Дональд Трамп став президентом США, що означило «абсолютно нову еру геополітики».

«В економіці також була низка викликів. Ми досі відчуваємо наслідки економічної кризи 2008 року.  Стрімке падіння цін на нафту, Транстихоокеанське партнерство та вільна торгівля загалом є під загрозою», - наголосив лідер «Народного фронту».

Основним викликом у політиці Арсеній Яценюк назвав «загострення протиріч»: «Це виклик та загроза для стабільності наших націй».

Водночас, підкреслив він, основне питання на порядку денному Київського Безпекового Форуму  - «як сформувати наступні десять років».

«Чи здатні ми зробити цей світ та наші нації сильними, процвітаючими та безпечними? Чи можемо забезпечити безпеку нашим народам? Переконаний, що так. Це залежить від нас. Це залежить від дуже сильного політичного лідерства, яке необхідне в нинішньому світі», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

10-й Київський Безпековий Форум проходить 6-7 квітня у Києві за ініціативи Арсенія Яценюка, засновника Фонду «Відкрий Україну». Тема цьогорічного Форуму – «Старі конфлікти і нові тенденції: стратегії для мінливого світу» («Old conflicts and new dynamics: strategies for a changing world»).

У цьогорічному Форумі взяв участь Президент України. На запрошення Арсенія Яценюка у дискусії «Зміцнення співробітництва та безпеки України та країн Балтії» беруть участь прем’єр-міністри України Володимир Гройсман, Естонії Юрі Ратас, Латвії Маріс Кучінскіс та Литви Саулюс Скверняліс у форматі, який був вперше заснований у 2015 році в Ризі за ініціативою тогочасного глави українського уряду.

Програма Форуму також передбачає парламентську сесію «Східна Європа – передова лінія демократії?», серед учасників якої - голова Верховної Ради України Андрій Парубій, високі парламентські представники Румунії, Естонії, Польщі, а також парламентської асамблеї НАТО.

Представник Литовського Сейму, колишній Прем’єр-міністр Литви Андріус Кубіліус на форумі вперше представить українській аудиторії бачення «Європейського плану на підтримку України».

У Форумі також візьмуть участь заступник Генерального секретаря НАТО, нинішні та колишні керівники міністерств оборони Литви, Словаччини, Польщі, а також ключові експерти з питань безпеки із США, Великої Британії, Франції, Німеччини та інших держав. З української сторони безпекові аспекти обговорюватимуть секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов і директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Загалом у Форумі візьмуть участь понад 600 міжнародних і українських діячів, представників політичних, ділових та громадських кіл із понад 20 країн світу.

 

ФОТОРЕПОРТАЖ можна переглянути ТУТ

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua