Арсеній Яценюк відвідав новітній центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Полтаві (відео)
субота, 5 березня 2016, 15:32

У суботу, 5 березня, Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк відвідав Полтавський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Створення центру екстреної медичної допомоги в Полтаві Арсеній Яценюк назвав дуже серйозним кроком, «який потребує такого самого підходу в цілому по Україні»: «Ефективна якісна медицина, яка дає можливість швидко вилікувати і врятувати людину».

«Коли швидка допомога доїжджає до пацієнта, там відразу робляться відповідні первинні аналізи, електрокардіограма, можуть зразу проводитися оперативні аналізи крові. Передається ця інформація в центральний пункт. Якщо пацієнт потребує госпіталізації, ця інформація передається в відповідну лікарю, для того щоб швидка довезла пацієнта і там, якщо необхідно, проводилася операція», - наголосив Арсеній Яценюк.

Завдяки передавачам, фельдшер на виїзді, наприклад у віддаленому населеному пункті, може передати ЕКГ лікареві, який перебуває на цілодобовому чергуванні і відразу дає необхідні рекомендації та скерування.

Головний лікар Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Лавренко зазначив, що так минулого року було передано 15 тисяч кардіограм.

Олександр Лавренко також повідомив, що спеціалісти Центру також проводять безкоштовне стентування для тих, хто переніс інфаркт міокарда, - частково за кошти державного бюджету, частково – обласного. За цей рік проведено 172 такі операції. Середній термін лікування – три доби.

У Центрі працюють 145 машин швидкої допомоги. За словами головлікаря, 60% автопарку оновлено. Частина – за кошти державного бюджету, 25 машин – за рахунок обласного.

В інтерв'ю журналістам після відвідання Центру Арсеній Яценюк підкреслив, що зміни в системі охорони здоров'я – це одне з пріоритетних завдань Уряду на поточний рік. Це, зокрема, ухвалення законодавства, яке забезпечує мінімальний гарантований рівень надання медичних послуг безкоштовно: «Наступне - це перехід на страхову медицину. Кожен громадянин країни повинен бути застрахований в державному страховому фонді».

"Для того, щоб система медицини функціонувала ефективно, треба, зокрема, створити такі центри, який працює в Полтавській області. Повна комп’ютеризація, максимальна ефективність", - додав Глава Уряду.

Довідково: Комунальне підприємство «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» створений 2012 року. Щороку службою екстреної медичної допомоги Полтавської області обслуговується понад 450 тисяч викликів населення за екстреною медичною допомогою.

Центр забезпечує організацію та надання екстреної медичної допомоги, зокрема, дистанційне консультування, медико-санітарне забезпечення масових заходів, перевезення пацієнтів і постраждалих, розрахунок необхідної кількості та планування місцезнаходження пунктів постійного і тимчасового базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги для своєчасного надання населенню екстреної медичної допомоги, залучення у разі потреби закладів охорони здоров’я, які не входять до системи екстреної медичної допомоги, та їх працівників і технічних ресурсів до надання медичної допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків; навчання медичних та немедичних працівників.

У службі проваджуються новітні технології в діагностиці і лікуванні хворих. Завдяки цьому, зокрема, за результативністю тромболітичної терапії у хворих на гострий інфаркт міокарду Полтавська область займає одну з перших  позицій у країні.

Показник своєчасності надання медичної допомоги хворим становить 97,9 % по місту (прибуття до 10 хвилин) та 97,4 % по сільській місцевості (до 20 хвилин).

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua