Арсеній Яценюк: Виконання програми МВФ – це основа для того, щоби американський бізнес інвестував в Україну (відео)
понеділок, 26 жовтня 2015, 18:39

Українська влада і Парламент повинні проявити політичну волю, щоб далі продовжувати реформи, приймати непрості закони, брати на себе політичну відповідальність, - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з Міністром торгівлі США Пенні Прітцкер та представниками провідних американських компаній у понеділок, 26 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що рішення США стосовно надання Україні 1 мільярда доларів кредитних гарантій «безпосередньо пов'язане з економічними реформами, які повинні проводити як парламент, так і Уряд, так і Президент України».

База для цих економічних реформ, за словами Глави Уряду, відображена в тому числі в меморандумі співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом: «Це означає, що українська влада і парламент повинні проявити політичну волю, щоб далі продовжувати реформи, приймати непрості закони, брати на себе політичну відповідальність і таким чином демонструвати, що ми не на словах, а на ділі проводимо реформи».

Він підкреслив, що якщо Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Уряд США, Уряди Великої сімки продовжують фінансово підтримувати Україну – «це означає, що реформи є»: «Вони про це публічно заявляють. Там, де не проводяться реформи, гроші ніхто нікому не дає».

Арсеній Яценюк нагадав, що є загальна шкала Міжнародного валютного фонду по підтримці України: «В рамках цієї шкали 17,5 мільярда доларів виділяє Міжнародний валютний фонд і 7,5 мільярда доларів виділяє Уряд Сполучених Штатів Америки, інші країни Великої сімки і інші контрибутори».

Усі ці кошти спрямовуються на макроекономічну стабілізацію, підкреслив Глава Уряду. Зокрема, частина цих грошей іде в золотовалютні резерви: «Золотовалютні резерви зросли у нас з 6 до майже 13 мільярдів доларів».

Інша частина цих коштів, повідомив Арсеній Яценюк, перебуває зараз на рахунках Уряду України - це майже 3 мільярда доларів США.

Окрім того, за його словами, цей фінансовий механізм дає Україні можливість розраховуватися за зовнішніми зобов’язаннями, «не витягуючи гроші з кишень платників податків».

«Нам дають ресурс на те, щоби, з одного боку, ми були фінансово стабільною країною і розраховувалися по наших зовнішніх зобов'язаннях. З іншого боку - щоби кошти, які надходять до Державного бюджету України у вигляді податків, йшли на розвиток української економіки», - наголосив він. 

Ця програма, підкреслив Арсеній Яценюк, -  це «не програма МВФ, а програма реформ для України»: «Виконання цієї програми – це є основа для того, щоби американські інвестори приїжджали й інвестували в Україну. Інвестують тільки туди, де зрозумілі правила. А в нашій програмі реформ чіткі правила».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua