Арсеній Яценюк вимагає притягнути до відповідальності посадовців Мінекології та чиновників, які брали участь у проведенні фіктивного тендеру
середа, 20 січня 2016, 14:15

Уряд звертається до НАБ притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Міністерства екології і всіх чиновників, які брали участь у схемі щодо виграшу тендеру фіктивною компанією, «щоби вкрасти з Державного бюджету 480 мільйонів гривень», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 20 січня.

Арсеній Яценюк нагадав, що за минулого режиму  сотні мільйонів гривень, виділені в рамках так званого Кіотського протоколу,  «пішли в нікуди»: «По цих фактах порушені кримінальні провадження».

Уряд, підкреслив він, активно працює з японськими партнерами, і «доволі тривалий час приймалося рішення про те, як прозоро і чесно освоїти кошти Кіотського протоколу»: «У кінці поточного року прийняли рішення, що треба провести чесний прозорий і публічний тендер, щоби придбати елементи зовнішнього вуличного освітлення і зменшити енергоспоживання в країні. Для того, щоби в школах, лікарнях, на вулицях по всій країні було нове якісне освітлення».

Після цього державна компанія з назвою «Українські екологічні інвестиції» проводить тендер на освоєння 480 мільйонів гривень бюджетних коштів,  в якому перемогла компанія «Агротехбуд». Арсеній Яценюк підкреслив, що 30 грудня минулого року на розгляд Уряду було внесено постанову, яка передбачала попередню оплату переможцю тендеру. Глава Уряду підкреслив, що не підписав відповідну постанову, оскільки стало відомо, що компанія «Агротехбуд» «зареєстрована в квартирі, ніколи не займалася жодним видом діяльності, заявленим при поданні тендерної документації»: «Директор і власник компанії змінився буквально за декілька днів перед проведенням тендеру, і він з реєстрацією в місті Донецьк».

Арсеній Яценюк повідомив, що дав вказівку ДФС перевірити проведення тендеру: «Державна фіскальна служба України доповідає мені про те, що суб'єкт підприємницької діяльності фіктивний, директор фіктивний, засновники, які начебто підписували протокол, щоб приймати участь в цьому тендері, дають покази, що вони ніякого протоколу ніколи не підписували».

Сотні  мільйонів гривень, наголосив він, «просто хотіли вкрасти»: «І вкрали би, якби ми оперативно не зреагували».

Державна фіскальна служба, наголосив Глава Уряду, порушила відповідне кримінальне провадження. Кабінет Міністрів розпочав службове розслідування: «Боротьба з корупцією – це не політичне шоу, а реальні кримінальні провадження і посадки».

З огляду на матеріали, які підготовлені Державною фіскальною службою, та матеріали службового розслідування, «Уряд звертається до Національного антикорупційного бюро порушити кримінальне провадження і притягнути до кримінальної відповідальності всіх, починаючи з посадових осіб Міністерства екології і природних ресурсів і закінчуючи кожним чиновником, який брав участь у схемі щодо виграшу тендеру фіктивною компанією з тією метою, щоби вкрасти з державного бюджету 480 мільйонів гривень», підкреслив Глава Уряду.

«Ми, як Уряд України, надамо не просто все сприяння, всі матеріали, документи, протоколи засідань, а ще й відправимо всіх чиновників в Національне антикорупційне бюро з тією метою, щоб вони давали покази і свідчення. І я сподіваюся, що нові антикорупційні органи візьмуть це як одну з основних справ реальної боротьби з корупцією», - наголосив він.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua