Арсеній Яценюк вимагає публічного розслідування щодо змови на ринку нафтопродуктів: «Ми не встановлюємо ціни – ми вимагаємо ринкових підходів»
п’ятниця, 22 січня 2016, 15:20

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у п’ятницю, 22 січня, провів нараду з питань ціноутворення на ринку нафтопродуктів та якості нафтопродуктів.

У нараді взяли участь Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, перший заступник Міністра економіки Юлія Ковалів, Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв, Голова ДФС Роман Насіров, перший заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого тижня дав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості провести зустрічі з операторами ринку нафтопродуктів з тим, щоб «запровадити виключно ринковий підхід у формуванні цін на нафтопродукти вже в роздрібній мережі реалізації».

Глава Уряду підкреслив, що цього тижня вартість нафти впала практично на 10 доларів США.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що за тиждень основні учасники ринку зменшили вартість бензину 95-го та 92-го в середньому на 50 копійок, дизельного пального – на 1 грн.

Глава Уряду зазначив, що «за дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни».

Він звернувся до Голови Антимонопольного комітету з'ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів, розглянути питання щодо порушення справ і «допомогти виключно ринковими методами встановити чесні і прозорі правила гри на ринку нафтопродуктів».

Глава Уряду пояснив, що є два базові компоненти у формуванні ціни на нафтопродукти. Перший – це ціна на нафту. «Якщо ціна на нафту падає, то це об'єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача»: «Другий базовий компонент – валютний курс. Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це, безпосередньо, впливає на зменшення ціни на автозаправній станції. Якщо курс має інші параметри і ціна на нафту має інші параметри, то це також в результаті повинно відображатися на вартості нафтопродуктів».

Голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив, що є ознаки паралельної антиконкурентної поведінки декількох гравців на ринку нафтопродуктів: «Встановлюються ціни, які не відповідають динаміці світових ринкових котирувань. І залишаються стабільними незалежно від того, як змінюються міжнародні ціни на основних біржових майданчиках на бензин А-95».

Юрій Терентьєв підкреслив, що АМКУ розпочав відповідне розслідування.

Крім того, АМКУ також проведе розслідування щодо учасників ринку, стосовно яких «виявлені  аномальні відхилення по ціні»: «Є звинувачення щодо певних суб'єктів на ринку, які встановлюють таку ціну на нафтопродукти, які неможливо було встановити без певних зловживань, порушень законодавства, маніпулювання чи то якістю, чи в сфері оподаткування».

Голова АМКУ підкреслив, що про результати розслідування буде проінформовано в другій половині лютого.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності провести відповідне розслідування «максимально публічно і прозоро»: «Ми нікого нічого не просимо, ми не встановлюємо ціни чи формули. Ми вимагаємо тільки одне: ринкові підходи і конкуренція на ринку. Чим більша конкуренція, тим, відповідно, менший вплив на ціну».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua