Арсеній Яценюк: «Вимагаю від Російської Федерації зняття незаконного рішення щодо заборони пересування українським вантажівкам територією РФ»
понеділок, 15 лютого 2016, 13:31

«Вимагаю від Російської Федерації не просто пояснень, а зняття незаконного рішення щодо заборони перевезення і пересування українським вантажівкам територією Російської Федерації», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у понеділок, 15 лютого, на прес-конференції за підсумками переговорів із Прем’єр-міністром Турецької Республіки Ахметом Давутоглу.

«Російський підхід до виконання міжнародного права полягає в наступному – повна відмова від виконання принципів міжнародного права», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що Росія розпочала не тільки військову агресію проти України, а й фінансову, економічну та інформаційну агресію: «Незважаючи на те, що Росія стала членом Світової організації торгівлі, - і свого часу Україна, яка раніше стала членом СОТ, підтримувала їх на цьому шляху, - незважаючи на те, що є низка двосторонніх і багатосторонніх угод в сфері економічної співпраці, Росія ввела торгівельне ембарго проти України як плату Україні за підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом і за наш європейський вибір».

«Україна діє виключно в межах і в спосіб, визначений нашими міжнародними зобов’язаннями», - наголосив Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк нагадав, що вчора Росія безпідставно заявила про заборону в'їзду українським вантажним автотранспортним засобам на територію Росії.

Україна, наголосив він, звернулася з нотою до Російської Федерації «з вимогою невідкладно пояснити, чому це сталося і на підставі чого Росія прийняла таке рішення».

«До того моменту, доки Росія не дасть чітку відповідь, і це питання не буде врегульовано, тимчасові транзитні дозволи, які були видані російським вантажівкам, є призупиненими», - підкреслив Глава Уряду України.

«Вимагаю від Російської Федерації не просто пояснень, а зняття незаконного рішення щодо заборони перевезення і пересування українським вантажівкам територією Російської Федерації», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду України висловив вдячність турецькому народу і турецькому Уряду за дуже чітку позицію щодо територіальної цілісності і незалежності України «щодо того, що Крим був, є і буде територією України, як і Донецьк і Луганськ, незаконно захоплені Російською Федерацією, також повинні повернутися в повному складі до України».

«Наші країни спільно борються проти тероризму. Наші країни спільно захищають свої кордони, борються за своїх громадян і за їхні права і свободи», - наголосив Арсеній Яценюк.

Останні глобальні кризи суттєво підвищили геополітичну роль Туреччини, підкреслив Арсеній Яценюк: «Зараз в тому числі і від Туреччини залежить, яким чином і як швидко буде вирішений конфлікт у Сирії, як подолати міграційну кризу і як взагалі відновити світовий порядок».

«Зухвала і неадекватна поведінка Російської Федерації, яка порушує всі норми міжнародного права і всі стандарти, провокує подальші кризи. Російський наступ в Грузії, незаконна анексія Криму, захоплення Донецька і Луганська, відправлення російських військ в Сирію – все це є одним ланцюжком порушення міжнародного права. В тому числі - порушення авіаційного простору Туреччини і постійне порушення авіаційного простору країн-членів НАТО», - наголосив він.

«Ми як ніхто знаємо, що таке російська військова агресія і російська військова інтервенція», - підкреслив Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в України та Туреччини «дуже близькі політичні, економічні та людські відносини». Сьогоднішній візит до України Прем’єр-міністра Туреччини, зазначив Глава українського Уряду,– «це свідчення не просто партнерства між країнами, а великої дружби між Україною і Туреччиною».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua